OLJE OG GASS

Statoil og Ptil gransker Visund parallelt

Ptil og Statoil skal granske gassutslippet ved Visund-plattformen, og samtlige stigerør må inspiseres.
Ptil og Statoil skal granske gassutslippet ved Visund-plattformen, og samtlige stigerør må inspiseres. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
11. apr. 2011 - 07:09
Vis mer

Både Petroleumstilsynet (Ptil) og Statoil skal granske gassutslippet ved Visund-plattformen.

Lekkasjen i et stigerør som frakter olje og gass fra brønn A21 til Visund-plattformen, ble oppdaget da produksjonen skulle stenges som følge av problemer ved plattformen fredag. Allerede da var det avgjort at alle stigerørene skulle inspiseres. Det skjedde etter at det ble oppdaget skader på Njord på det innvendige stållaget som beskyttet trykkbarrieren i noen av stigerørene der. Visund har design og driftsforhold for noen av stålrørene som ligner Njord.

Nå vil både Statoil og Petroleumstilsynet sette alt inn på å finne årsaken til lekkasjen lørdag, som ble stanset etter fem timer.

– Statoil gransker hendelsen, og vi vil også gi støtte til Ptil i deres gransking. Sikkerhet er første prioritet for selskapet, og gjennom gransking ønsker vi å sikre ytterligere læring for å unngå denne typen hendelser i framtiden, sier Statoils direktør for utvikling og produksjon Norge, Øystein Michelsen.

Les også: Gasslekkasje på Visund-plattformen

Fortsatt stengt

Hvor lang tid det vil ta før produksjonen ved Visund kan settes i gang igjen, er foreløpig uvisst, ifølge Statoils informasjonsdirektør for norsk sokkel, Jone Stangeland.

Gassutslippet ble sett på som så alvorlig at 63 ansatte ble evakuert til andre plattformer i nærheten av Visund. 39 ble sendt med helikopter til flotellet Safe Scandinavia, mens 24 ble sendt til Gullfaks C. Søndag var alle de evakuerte tilbake igjen på plattformen.

– De kom alle tilbake til arbeidsplassen sin i løpet av lørdag kveld og ettermiddag. Der var alle med på en debrief for å gå igjennom hendelsen tidligere på dagen, sier Stangeland til NTB.

Video

Selv om produksjonen er stengt, er det nok av arbeid på plattformen.

– Boring etter nye produksjonsbrønner fortsetter, og i tillegg er det vanlig vedlikehold som skal utføres, forteller Stangeland.

Selve granskingsarbeidet begynner så snart som mulig. Granskerne fra Petroleumstilsynet og Statoil selv skal studere videobilder fra skadestedet, som ligger nær havbunnen omtrent 200 meter fra plattformen. I tillegg må de snakke med alle de involverte.

– Om dette skal skje på plattformen eller på land, får granskerne avgjøre etter hva som er mest praktisk, sier Stangeland.

Ny inspeksjon

Snorre B har en teknisk løsning for stigerør som ligner den på Visund og Njord, men disse har blitt inspisert, og tre av rørene er skiftet ut. På fem andre installasjoner hvor Statoil er operatør, er det også slike stigerør i drift: Veslefrikk, Snorre A, Norne og Åsgard A og B.

Statoil har vurdert risikoen ved alle sine plattformer som har slike stigerør, og har funnet at det ikke er fare for sikkerheten ved fortsatt produksjon. Likevel vil selskapet gjennomgå risikovurderingene på ny, i lys av lørdagens hendelse, opplyser selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.