OLJE OG GASS

Statoil og Hydro lekker mest

MARERITT: Gasseksplosjonen på Oxideltals Piper Alpha plattform i 1988 krevde 189 menneskeliv. En feilmontert rørstuss og pakning, samt operatørfeil medførte katastrofen.
MARERITT: Gasseksplosjonen på Oxideltals Piper Alpha plattform i 1988 krevde 189 menneskeliv. En feilmontert rørstuss og pakning, samt operatørfeil medførte katastrofen. Bilde: Oxidental

I den årlige rapporten om risikonivået på norsk sokkel (RNNS), er selskapene anonymisert i en oversikt over lekkasjer fra 1996 til 2005.

Flest store lekkasjer

Stavanger Aftenblad har imidlertid fått tilgang til dataene, og disse viser at Statoil og Hydro er sterkt overrepresentert både på mindre og større gasslekkasjer.

På de største lekkasjene er de to selskapenes lekkasjefrekvens mer enn dobbelt så høy som for de andre operatørselskapene tilsammen.

Ikke tilfeldig

I rapporten understrekes det at verken Statoil eller Hydro kan påstå at den høye frekvensen skyldes tilfeldigheter.

Fra 2001 til 2004 ble det registrert 17 lekkasjer på norsk sokkel. I samme periode ble det til sammenligning bare registrert en eneste lekkasje i den nordlige delen av britisk sokkel.

Eksperter Stavanger Aftenblad har snakket med, avviser at det høye antallet hendelser i Norge, og særlig på felt der Statoil eller Hydro er operatør, kan skyldes at andre selskaper lar være å rapportere uønskede hendelser.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.