OLJE OG GASS

Statoil nektes gassboring

Ole K. Helgesen
11. jan. 2010 - 07:04

Statoils skifergass

  • Statoil kjøpte i 2008 32,5 prosent i Cheasapeake Energy Corporations 7.300 kvadratkilometer store skifergassområde Marcellus i det nordøstlige USA.
  • Avtalen vil omfatte mer enn 32.000 lisenser i de amerikanske delstatene Pennsylvania, West Virginia, New York og Ohio.
  • Chesapeake planlegger å fortsette å kjøpe lisenser i landområder over Marcellus-formasjonen. Statoil har rett til 32,5% deltakelse i eventuelle nye lisenser.

Utvinning

  • Horisontale brønner med hydrauliske sprekker kreves for å sikre produktivitet i skifer- gassreservoarer.
  • I en hydraulisk frakturerings-operasjon injiseres vann og sand under høyt trykk inn i formasjonen for å trekke ut gass fra reservoaret.
  • Dette illustrerer en fullført skifergassbrønn med hydrauliske sprekker.

Statoil eier sammen med Chesapeake Energy rettighetene til å utvinne skifergass i staten New York. Men selskapene møter stor motstand. I dette området ligger nemlig drikkevannsforsyningene til New York City, og borgermester Michael Bloomberg kjemper for å hindre at skifergassutvinning blir lovlig i staten.

– Uakseptabel risiko

Forrige uke sendte Bloombergs miljøtopp Steven W. Lawitts et brev til staten New Yorks miljødepartement hvor han krever at et forslag om å tillate boring blir stoppet. Forslaget har vært ute på høring siden september.

– Uansett hvor økonomisk lovende skifergassforekomstene er, har byen konkludert med at utvinningsmetodene skaper en uakseptabel risiko for ferskvannsforsyningen til ni millioner newyorkere. Denne konklusjonen er basert på den seneste forskningen på dagens teknologiske løsninger, står det i brevet.

Kjemikalier og sand

For å presse gassen ut av skiferstein mer enn 1000 meter under bakken brukes en metode som kalles "fracking" som betyr oppsprekking på engelsk. Utvinning ved hjelp av hydraulisk fraksjonering gjennomføres ved å pumpe kjemikalier og sand ned i brønnen med et høyt trykk. Mange er bekymret for miljøkonsekvensene som følge av kjemikaliebruken.

New York City fått utarbeidet en rapport om produksjonsmetoden. Den konkluderte med at boreprosjektene ikke bare kan forurense vannet, men at de kan også skade vanninfrastrukturen.

Én million tonn kjemikalier

Nå bruker byens miljømyndigheter rapporten i kampen mot interessene som ønsker boring.

– For å utvinne skifergass med dagens teknologi trengs det opp mot 6000 brønnene, sju millioner lastebilturer og én million tonn konsentrerte kjemikalier. Dessuten vil man få millioner av liter produsert vann. Dette er en fare for vannforsyningen, står det i brevet fra Lawitts.

Statoils partner Chesapeake Energy har allerede offentliggjort at det ikke vil gjennomføre boringer i grunnvannsonen i området Catskills på grunn av folks bekymringer. Men selskapet kjemper likevel for å få lov til å utvinne skifergass i New York. Da må fraksjoneringsmetoden gjøres lovlig.

– Unødvendig strengt

5. januar sendte Chesapeake en uttalelse til pressebyrået Reuters hvor selskapet kaller New Yorks reguleringer unødvendig strenge og at de sannsynligvis vil skremme energiselskaper ut av staten.

Statoil har en eierandel på 32,5 prosent i Chesapeakes lisenser i Marcellusformasjonen. Men selskapet holder en lavere profil i debatten, og viser til at det er Chesapeake som er operatør for de aktuelle lisensene.

– Vi har noen få lisenser i staten New York, men disse utgjør en liten del av vår portefølje innen skifergass. Vi vil bruke det meste av tiden framover på våre to fokusområder i Pennsylvania og West Virginia, sier pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.