OLJE OG GASS

Statoil motarbeider korrupsjonsjegere

Industries Transparency International (EITI) sier at Statoil Tanzania har nektet å gi innsyn i sine betalinger og regnskap fra juni 2009 til juni 2010.

30. mars 2012 - 10:53
Vis mer

Statoil er ett av fire selskap som ikke har levert sine regnskap og oversikt over skatt betalt til myndighetene i Tanzania i perioden 1. juli 2009 til 30. juni 2010.

Tre ganger har anti-korrupsjonsorganet EITI forsøkt å få Statoil til å oppgi sine rapporteringspliktige regnskap.

Ifølge EITI ble Statoil tilsendt en standard rapporteringsmal via epost i november 2011. Deretter ble saken fulgt opp med et budsendt brev til selskapets kontorer i Tanzania.

Ingen respons...

Fortsatt kom det ingen respons fra selskapet. Derfor søkte sekretariatet assistanse fra energi- og mineraldepartementet i Tanzania.

Etter at departementet hadde skrevet to brev til Statoil med forespørsel om å holde seg til EITIs rapporteringskrav, var det fortsatt ingen respons fra selskapet.

Les også: Statoil borer i marerittreservoar

Siste forsøk

– Valget om å publisere en offentlig melding om dette er et siste forsøk på å få selskapene som ikke har levert sine regnskap til å gjøre det innen 10. april i år. Etter denne deadlinen vil departementet utstede den andre EITI-rapporten med informasjon om den utestående informasjonen, sier en talsperson i EITI Tanzania til Teknisk Ukeblad.  

Styremedlem Mark Bomani sier i meldingen som ble publisert i går at dersom ikke Statoil Tanzania oppgir informasjonen innen 10. april vil EITI rapportere selskapet som ikke samarbeidsvillig.

– Må være misforståelse

Informasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, sier at Statoil oppgir detaljert informasjon om virksomheten i de landene de er til stede i sin årsrapport.

– Vi la nylig frem årsrapporten for 2011, og der fremgår blant annet informasjon om inntekter, investeringer og betalte skatter i Tanzania og andre land der vi har virksomhet. I tillegg til å selv være åpne støtter vi aktivt opp om arbeidet til EITI, og vi er representert i styret i EITI. Det må ha oppstått en misforståelse i dialogen mellom EITI i Tanzania og vårt landkontor, men vi regner med å få denne oppklart og er selvsagt innstilt på å gi også dem informasjon om Statoils virksomhet i landet, sier Glad Pedersen.

Statoil gjorde nylig et gigantisk gassfunn i Tanzania, og sitter på attraktivt areal for utvinning av hydrokarboner i landet.

Les også: Statoil vil inn i Kasakhstan

Statoil kan bremse Tanzania

EITI er en global organisasjon som består av myndigheter, selskaper og organisasjoner som ønsker å bruke naturressurser til bekjempelse av fattigdom. EITI ønsker å fremme åpenhet om inntektsstrømmen fra selskap i vertsland i utvinningsbransjen, og har stor internasjonal støtte.

For å bli et anerkjent EITI-land må selskapene i det aktuelle landet rapportere sine utbetalinger til EITI. Tanzania ble tilsluttet EITI i februar 2009, og ønsker å få godkjent status som EITI-land innen juni i år.

Dersom ikke Statoil oppgir sine utbetalinger, kan selskapet altså sette en stopper for Tanzanias ønske om å bli godkjent EITI-land.

Norge foregangsland

Norge har vært vertskapsland for EITI-sekretariatet de siste fem årene, og har lagt stor prestisje i å være det eneste OECD-landet som har implementert EITI-kriteriene.

Jonas Moberg, daglig leder i Det internasjonale EITI-sekretariatet, skriver i en epost til Teknisk Ukeblad:

– EITI-standarden krever innsyn fra alle selskapene i utvinningssektoren. Vi kjenner ikke detaljene i denne saken, men vi går ut i fra at Tanzania og Statoil kan løse dette for å være innenfor EITI-standarden. Både Tanzania og Statoil har vært dedikerte mot åpenhet og EITI, sier Moberg.

Les også: Statoil finner mest i verden

Nok et storfunn for Statoil

Skal kartlegge norsk korrupsjon

Statoil-konsulent tiltalt for grov korrupsjon

Statoil frykter korrupsjon i Russland 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.