OLJE OG GASS

Statoil med presalt-funn i Brasil

Brønnen ble boret med boreskipet Stena Drill Max.
Brønnen ble boret med boreskipet Stena Drill Max.

Ifølge nettsidene til det brasilianske oljedirektoratet (ANP) har Repsol og Statoil har lykkes med en letebrønn i blokk C-M-539 i Campos-bassenget. Selskapene har 50 prosent av lisensen hver. Repsol er operatør på blokken som ligger i BM-C-33-konsesjonen.

Brønnen ble boret på 2667 meters havdyp, og reservoaret ligger på 6583 meters dybde. Størrelsen på funnet er foreløpig ukjent. Funnet ligger i et såkalt presalt-reservoar.

Statoil vil ikke kommentere funnet.

- Det er Repsol som er operatør og som skal uttale seg om denne blokken, sier pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud.



Gigantfunn

Utenfor Brasil har det de siste årene blitt gjort flere enorme funn i presalt-strukturene som ligger 3000 til 5000 meter under havbunnen. Men de er svært krevende å utvinne. Over oljen ligger det tykke saltlag og reservoarene inneholder gass med mye CO2.

Det brasilianske statsselskapet Petrobras har gjort ni store oljefunn i presalt-strukturene. De mest kjente er Tupi, Jupiter, Bem-te-vi og Carioca, som eksperter mener inneholder til sammen 50-80 milliarder fat olje. Tupi feltet blir det første som skal bygges ut.

Geologer anslår at det innholder utvinnbare oljereserver for mellom 5-8 milliarder fat olje, som er det dobbelte av Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Funnsuksess

Letebrønner på pre salt-feltene har en enorm suksessrate, og totalanslaget for presalt-oljereservene er på over 50 milliarder fat.

Brasil stoppet å selge konsesjoner i presalt-områdene etter at de ble oppdaget i 2007. Siden har myndigheter arbeidet med lovverk og reguleringer for området. I mai 2009 ble de åpnet igjen.



Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.