OLJE OG GASS

Statoil med presalt-funn i Brasil

Ole K. Helgesen
22. feb. 2010 - 15:06

Ifølge nettsidene til det brasilianske oljedirektoratet (ANP) har Repsol og Statoil har lykkes med en letebrønn i blokk C-M-539 i Campos-bassenget. Selskapene har 50 prosent av lisensen hver. Repsol er operatør på blokken som ligger i BM-C-33-konsesjonen.

Brønnen ble boret på 2667 meters havdyp, og reservoaret ligger på 6583 meters dybde. Størrelsen på funnet er foreløpig ukjent. Funnet ligger i et såkalt presalt-reservoar.

Statoil vil ikke kommentere funnet.

- Det er Repsol som er operatør og som skal uttale seg om denne blokken, sier pressetalskvinne i Statoil, Mari Dotterud.Gigantfunn

Utenfor Brasil har det de siste årene blitt gjort flere enorme funn i presalt-strukturene som ligger 3000 til 5000 meter under havbunnen. Men de er svært krevende å utvinne. Over oljen ligger det tykke saltlag og reservoarene inneholder gass med mye CO2.

Det brasilianske statsselskapet Petrobras har gjort ni store oljefunn i presalt-strukturene. De mest kjente er Tupi, Jupiter, Bem-te-vi og Carioca, som eksperter mener inneholder til sammen 50-80 milliarder fat olje. Tupi feltet blir det første som skal bygges ut.

Geologer anslår at det innholder utvinnbare oljereserver for mellom 5-8 milliarder fat olje, som er det dobbelte av Ekofisk-feltet i Nordsjøen.

Funnsuksess

Letebrønner på pre salt-feltene har en enorm suksessrate, og totalanslaget for presalt-oljereservene er på over 50 milliarder fat.

Brasil stoppet å selge konsesjoner i presalt-områdene etter at de ble oppdaget i 2007. Siden har myndigheter arbeidet med lovverk og reguleringer for området. I mai 2009 ble de åpnet igjen.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.