OLJE OG GASS

Statoil legger skifergass til side

 

Skifer-sjefer: Torstein Hole (til venstre), direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA, og Andy Winkle, Statoils direktør for virksomheten i Marcellus-området, på en brønnlokasjon i dette området. Foto: Statoil.
Skifer-sjefer: Torstein Hole (til venstre), direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA, og Andy Winkle, Statoils direktør for virksomheten i Marcellus-området, på en brønnlokasjon i dette området. Foto: Statoil.
19. des. 2012 - 19:29

Stavanger: I 2008 kjøpte Statoil rettighetene til store mengder skifergass i den såkalte Marcellus-formasjonen ved østkysten av USA. Men skifergassboomen i landet har ført til svært lave gasspriser, og Statoil vil derfor ikke bore nye brønner i området.

Les mer: Statoil inn i olje-bonanza

NGL

Likevel har selskapet i dag kjøpt rettighetene til nye store reserver i Marcellus-formasjonen for 3,3 milliarder kroner. Disse områdene er mer lønnsomme fordi de i tillegg til skifergass inneholder væsker som NGL (natural gas liquids) og kondensat.

– Mesteparten av området ligger i den væskerike delen av Marcellus. I dagens marked er disse produktene mye mer lønnsomt enn tørrgass. Dessuten vil vi nå være operatør i alle de viktigste skiferområdene våre. Dette gir oss viktig oversikt over markedet, sier Torstein Hole, direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Les mer: Statoil kobles til forurensing av drikkevann i USA

– Ulønnsomt

Analytiker i Arctic Securities, Trond Omdal, sier Statoil allerede i 2010 sa at trenden går mer mot væskeproduksjon innen skifer og såkalt ‘tight oil’. Han sier det er utfordrende å få lønnsomhet i skifergass.

– Deler av tørrgassproduksjonen er ulønnsom i Marcellus, noe som har resultert i lavere boreaktiviteter for Statoil og lavere produksjonsguiding for 2013. Men produksjon fra noen av de mest produktive brønnene av feltet er nok fortsatt lønnsomt selv med dagens gasspriser, dersom man ser bort fra oppkjøpssummen.

Analytiker John Olaissen i ABG Sundal Collier er enig i at Statoil fremdeles kan tjene penger på skifergass.

– Men det er neppe lønnsomt etter avskrivninger av investeringer og oppkjøpspris i dagen marked.

Les mer: – Billig gass truer oljefondet

Tror på økte priser

Statoil har forventinger om at gassprisene skal stige i det amerikanske markedet.

– Både på tilbudssiden og forbrukssiden ser vi positive tegn. Blant annet er produksjonen redusert i de minst lønnsomme skifergassområdene. Og vi forventer økt eksport og at gass vil ta over mer fra kull innen elektrisitetsproduksjon. I tillegg tror vi på økt bruk av gass innen petrokjemisk industri og det er kommet positive signaler fra myndighetene om bruk av gass i tyngre kjøretøy, sier Hole.

Hole sier det er robust økonomi i den nye investeringen. Ressursanslaget på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Nåværende egenproduksjon er om lag 5.000 fat

oljeekvivalenter per dag.

Les mer:

Skifergass blir redningen

Statoil nær Ukraina-avtale  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.