OLJE OG GASS

Statoil latterliggjør klimamål

Ole K. Helgesen
10. juli 2009 - 14:38

Lederne av G8 landene ble tidligere denne uken enige om å begrense jordens oppvarming med to grader i forhold til førindustriell tid. For å få til dette må de industrialiserte landene redusere sine CO2-utslipp med 80 prosent innen 2050.

Kritiserer verdenslederne

Visepresident i Statoil i Canada er ikke nådig i kritikken av lederne i verdens største økonomier. Til nasjonale canadiske avisen The Globe and Mail sier han at målet om 80-prosent CO2-kutt er slagordsaktig og ufattelig – ufattelig i den bokstavelige betydningen av ordet.

- Det ser rett og slett ikke mulig ut å få til så store reduksjoner i klimagassutslipp med de verktøyene som er tilgjengelig i dagens samfunn, som for eksempel energieffektivisering og fornybar energi, sier han til avisen.

-Utrolig

Uttalelsene får Greenpeace til å se rødt.

- Greenpeace oppfatter det som helt utrolig – i den bokstavelige betydningen av ordet - at Statoil som påberoper seg å være verdensledende på miljø, latterliggjør gode klimaambisjoner som både EU og Obama stiller seg bak, sier Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef i Greenpeace.

Hun mener uttalelsene fra ledelsen i Statoils oljesandprosjekt tyder på at selskapet ikke har ment alvor når det tidligere har hevdet at det vil gjøre det de kan for å redusere klimagassutslippene prosjektet.

- Vår mistanke om at statsselskapet ikke har til hensikt å ta særlig hensyn til klima i  tjæresandprosjektet forsterkes av at dette utsagnet kommer fra nettopp visepresidenten i Statoil Canada, sier Haast.Kontroversielle uttalelserTidligere i år skapte Skinner bråk da han til den canadiske avisen Calgary Herald uttalte at CO2-håndtering er ikke noe sikkert kort. Uttalelsen kom etter at Statoil, som lenge hadde markedsført sin klokkertro på CCS som en løsning på klimaspørsmål, ikke ville søke på en pott på to milliarder dollar som skulle gå til CO2-håndtering av utslipp som følge av oljesandproduksjon. Den gang kom Statoils kommunikasjonsavdeling her hjemme raskt på banen for å korrigere utsagnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.