OLJE OG GASS

Statoil kobles til forurensing av drikkevann i USA

Statoil får kritikk gjennom eierskapet i selskapet Chesapeake Energy, som utvinner skifergass.
Statoil får kritikk gjennom eierskapet i selskapet Chesapeake Energy, som utvinner skifergass. Bilde: Chesapeake
5. juli 2010 - 09:13

Skifergassindustrien har eksplodert de siste to årene, etter at ny teknologi gjør det mulig å utvinne gassen selv fra svært tynne lag langt under bakken.

Oppkjøp

USA ser etter nyvinningene ut til å bli selvforsynt med gass i flere tiår, og Statoil, BP, Eni, Exxon Mobil er noen av selskapene som har kjøpt seg inn i den amerikanske skifergassbransjen for nesten 40 milliarder dollar på 1,5 år.

Samtidig som jakten på gassen resulterer i økonomisk oppsving for flere bønder og grunneiere, har man også sett flere tilfeller der at vannreservene blir så forurenset av metan at det er umulig å benytte som drikkevann, skriver DN.

Medeier

Statoil eier 32,5 prosent av gasslisensene til selskapet Chesapeake som borer etter skifergass i Pennsylvania, nordøst i USA.

Chesapeake er ett av selskapene som får sterk kritikk av lokale grunneiere for ikke å ta hensyn til miljø og drikkevann i jakten på skifergass.

Statoils pressetalsmann for Nord-Amerika Ola Morten Aanestad sier til Dagens Næringsliv at samarbeidet med Chesapeake ble inngått på grunnlag av det amerikanske selskapets erfaring som kompetent og ansvarlig operatør, og at amerikanske myndigheter så langt ikke har funnet noen forbindelse mellom forurenset drikkevann og såkalt frakturering, som er den prosessen som brukes for å presse gassen ut av skiferlagene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.