OLJE OG GASS

Statoil kjøper seg inn i Lundin for 4,6 milliarder svenske kroner

Statoil inn i suksess-selskapet.

 Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre melder i dag om at de kjøper seg inn i Lundin Petroleum.
Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre melder i dag om at de kjøper seg inn i Lundin Petroleum. Bilde: Aurora Hannisdal
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. jan. 2016 - 07:08

Statoil kjøper 11,93 prosent av aksjene og stemmerett for 4,6 milliarder svenske kroner. Det melder Statoil i dag.

Investeringen i Lundin Petroleum vil øke Statoils indirekte eksponering i sentrale felt på norsk sokkel.

– Vi ser på dette som en langsiktig investering. Norsk sokkel er ryggraden i Statoils virksomhet, og denne transaksjonen styrker indirekte vår andel av verdiskapingen fra sentrale og attraktive felt på norsk sokkel, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil.

Bakgrunn: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som andre leteselskaper

Stor suksess

Statoil sier i meldingen at de gjennom kjøpet av aksjer i Lundin Petroleum øker Statoil sin eksponering i et antall sentrale felt i utvikling og vekst på norsk sokkel til en attraktiv pris, inkludert Johan Sverdrup og Edvard Grieg.

– Investeringen er et uttrykk for Statoils langsiktige interesse og engasjement for fremtiden på norsk sokkel, heter det.

Lundin Petroleum og deres norske avdeling Lundin Norway har gjort stor suksess på norsk sokkel. De har blant annet kalt seg "The black oil boys and girls", rett og slett fordi de utelukkende sikter etter å finne olje. Ikke gass.

– Vi skulle holde oss unna dypt vann, høyt trykk og temperatur, og vi skulle være det vi kaller «The black oil boys and girls». Sagt med andre ord: Vi skulle ikke lete etter gass. Da ble vi stående igjen med noen få områder på sokkelen vi kunne konsentrere oss om, fortalte daværende administrerende direktør Torstein Sanness til Teknisk Ukeblad.

Med funnet av Edvard Grieg sies det at de fant nøkkelen til Utsirahøyden, der blant annet gigantfeltet Johan Sverdrup ligger.

Det var for øvrig Lundin som først fant Sverdrup-feltet.

Selskapet har i tillegg til suksess i Nordsjøen, også gjort flere betydelige funn i ett av deres andre kjerneområder: Barentshavet.

Internasjonalt

Lundin Petroleum har i tillegg til porteføljen på norsk sokkel, aktivitet i Malaysia og Frankrike.

– Selskapet hadde reserver tilsvarende 187,5 millioner fat oljeekvivalenter ved utgangen av 2014. Fra 2002 til 2014 firedoblet selskapet sin reservebase, og produserte 24.900 fat oljeekvivalenter per dag i 2014. I 2015 bokførte Lundin Petroleum 2P reserver tilsvarende 515 millioner fat oljeekvivalenter for full utbygging av Johan Sverdrup, basert på eierandelen på 22,60 prosent, ifølge Statoil-meldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.