OLJE OG GASS

Statoil kan måtte importere gass til Sverdrup-feltet

Johan Sverdrup-feltet må muligens importere gass for å injisere i reservoaret. Samtidig vurderer man å brenne egen gass i gassturbiner i fase to.
Johan Sverdrup-feltet må muligens importere gass for å injisere i reservoaret. Samtidig vurderer man å brenne egen gass i gassturbiner i fase to. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
23. apr. 2014 - 12:52

Ett av Norges aller største industriprosjekter de siste tiårene holder på å ta form. Johan Sverdrup-partnerskapet har kommet med sitt konseptvalg og jobber videre mot plan for utbygging og drift (PUD).

Ikke bare er Sverdrup et digert oljefelt, men Statoil og partnerne har satt seg skikkelig hårete mål for utvinningsgraden på feltet.

Totalt satser de på å utvinne mellom 55 og 70 prosent av oljen, noe som ligger skyhøyt over både det norske og det internasjonale gjennomsnittet for utvinningsgrad.

Mulig turbin i fase 2

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at bare i spennet mellom 55 og 70 prosents utvinning, ligger det olje som tilsvarer all oljen i Goliat, Gina Krog og Ivar Aasen, samt Gudrun og Edvard Grieg.

Men samtidig som utviklingen av gigantprosjektet er i ferd med å ta form, har det også blåst på toppene.

Kraftløsningen for Sverdrups fase én ble en 78 MW-løsning fra land, som har satt en foreløpig stopper for den mye diskuterte områdeløsningen for hele Utsirahøyden.

Statoil har i forbindelse med dette valget sagt at muligheten for å elektrifisere resten av området vil bli holdt åpen til fase to av Sverdrup-utbyggingen.

Men det er også en åpning for at den andre fasen av feltet kan få en gassturbinløsning. Det vil si at man lager små «gasskraftverk» på feltet, som lager strøm av Sverdrups egen gass.

Sverdrup: – Den beste produksjonstesten noen gang

– Gass til begge deler

Men gassen på Sverdrup henger tett sammen med den høye utvinningsgraden partnerskapet har lagt seg på. For å opprettholde trykket i reservoaret, planlegger Statoil både injeksjon av vann og gass.

– I tillegg til produsert vann, vil det være nødvendig å injisere sjøvann for trykkstøtte. Avsalting av sjøvannet før injeksjon vurderes, skriver Statoil i forslag til program for konsekvensutredning.

Her kommer det også frem at Statoil vurderer å importere gass for å injisere i reservoaret.

– I senere faser vil det kunne være aktuelt å veksle mellom vann- og gassinjeksjon. Produsert gass fra feltet er planlagt brukt, men det kan også bli aktuelt å importere gass, skriver Statoil i forslaget.

Statoil forklarer til Teknisk Ukeblad at det som kommer frem i forslag til program for konsekvensutredning kun er alternativer som vurderes fra start, da feltet skal utvikles fase for fase.

– Sverdrup er regnet som et oljefelt med noe gass. I utgangspunktet er det tilgjengelig gass på feltet til både gassinjeksjon og turbiner, sier pressetalsmann Ørjan Heradstveit i en kommentar.

– Sverdrup skal utvikles i flere faser, noe som vil gi oss den rette innsikten etter hvert. Derfor vurderes alternativer fra start, sier han.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For tidlig

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få Statoil til å komme med en gjennomgang for hva slags planer de har for å nå den høye utvinningsgraden de har satt seg, men det er ifølge Heradstveit for tidlig å si noe om.

– Det er for tidlig å gi en gjennomgang nå, ettersom vurderinger gjøres. Men kvaliteten på reservoaret er god, understreker han.

Les også:

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Lundin-sjefen: Det blir vanskelig med nytt Sverdrup-funn

– Å øke utvinningsgraden med én prosent tilsvarer 75 operaer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.