OLJE OG GASS

Statoil kan ha funnet 600 millioner fat i Canada

West Aquarius har gjort et betydelig funn for Statoil offshore i Canada.
West Aquarius har gjort et betydelig funn for Statoil offshore i Canada. Bilde: Seadrill
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. sep. 2013 - 09:03

Statoil melder i dag at de har truffet blink i brønnen Bay du Nord sammen med partner Husky Energy. Brønnen inneholder mellom 300 og 600 millioner fat oljeekvivalenter.

Med en oljepris på 100 dollar fatet, vil 600 millioner fat olje ha en verdi på 60 milliarder dollar - omkring 350 milliarder kroner.

Til sammenligning var Skrugard-funnet i Barentshavet beregnet til å være på 241 millioner fat.

Lettolje

– Dette funnet er Statoils tredje i Flemish Pass-bassenget. Mizzen-funnet er anslått til å inneholde i alt 100-200 millioner fat utvinnbar olje. Harpoon-funnet, som ble kunngjort i juni, er fremdeles under evaluering og volumene kan ikke bekreftes ennå, skriver Statoil.

Det kan også se ut som at Statoil har funnet relativt lett utvinnbar olje.

– Bay du Nord-brønnen selskapet lettolje med en tetthet på 34 API og et reservoar av høy kvalitet fra jura alder med høy porøsitet og høye gjennomstrømningsegenskaper. Det er spennende at Statoil åpner opp et nytt oljeområde utenfor kysten av Newfoundland. Det fører oss ett skritt nærmere målet om å bli operatør offshore Canada, sier Tim Dodson, konserndirektør for leting i Statoil.

Les også: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland

Skal bore mer

Dodson sier videre at det nå er en god del mer arbeid som gjenstår.

– Siden vi bare har boret noen få brønner i et stort lisensiert område, som totalt dekker om lag 8.500 kvadratkilometer, krever det mer arbeid. Dette innebærer innhenting av nye seismiske data, i tillegg til ytterligere lete- og avgrensningsboring, før partnerne i lisensen kan vurdere en optimal utbyggingsløsning i dette nye og relativt uutforskede bassenget, tilføyer Dodson.

Alle tre funnene ligger på om lag 1.100 meters vanndyp.

Mizzen ble boret med den halvt nedsenkbare riggen Henry Goodrich i 2009. Brønnene Bay du Nord og Harpoon ble boret med West Aquarius i år.

Statoil er operatør for Mizzen, Harpoon og Bay du Nord med en eierandel på 65 prosent. Husky Energy har en eierandel på 35 prosent.

Les også:

Vil utvinne olje fra kull på Svalbard

Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.