OLJE OG GASS

Statoil inn i olje-bonanza

Statoil skal bore blant kuer og lykkejegere i Nord Dakota.
Statoil skal bore blant kuer og lykkejegere i Nord Dakota. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen
17. okt. 2011 - 14:40

Ny boreteknologi har gjort det mulig å utvinne skiferolje billig. Og det skaper bonanza-lignende tilstander i Nord-Dakota.

Mens resten av landet sliter med økonomisk krise, har North Dakota 1 milliard dollar i budsjettoverskudd, og landets laveste ledighet. Nye arbeidere kommer fra hele USA, og snur en langvarig utflyttingstendens.

Eksploderer

Og boomen fortsetter.

Ifølge Minneapolis Star Tribune er det 16 435 ledige stillinger, 48 prosent flere enn et år siden, i Nord Dakota.

Avisen melder at folk nå synes det går litt for godt i staten. Det er ikke nok skoler, veier eller boliger.

Bore-fest

I 2008 reviderte U.S. Geological Survey sitt estimat av ressursene i Bakken-formasjonen, og sa at den kan inneholde opp til 4.3 milliarder fat teknisk utvinnbar olje.

Siden den gang har produksjonen økt betraktelig, og ny teknologi har forbedret brønnytelsene. Ulike kilder har anslått at teknisk utvinnbare reserver fra dette området er mellom 5 og 24 milliarder fat oljeekvivalenter.

For tiden borer nær 200 rigger om lag 2 000 brønner årlig i området.

Ny teknologi

Det er den samme teknologien som har ført til skifergass-revolusjonen som nå skaper lignende effekter for ukonvensjonell olje.

Oljen blir utvunnet fra tette bergarter på samme måte som skifergass, altså gjennom horisontale brønner og hydraulisk frakturering.

Stort areal

Bakken-formasjonen, som Statoil har kjøpt seg inn i, ligger i Williston-bassenget, som også inkluderer Three Forks-formasjonen. Brigham’s brønner i Williston-bassenget når både Bakken-formasjonen og Three Forks-formasjonen.

Williston-bassenget dekker 38 000 kvadratkilometer (om lag 15 000 square miles) og strekker seg over vestre og sentrale Nord-Dakota, østlige Montana, sørlige Saskatchewan i Canada og en del av nordvestlige Sør Dakota.

Dét er like stort som en tidel av Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.