OLJE OG GASS

Statoil har overlevert Gjøa

Ole K. Helgesen
25. nov. 2010 - 15:33

Gjøa

Olje- og gassfeltet Gjøa ligger i blokkene 35/9 og 36/7 i den nordlige delen av Nordsjøen. Feltet ble påvist i 1989. Reservene er beregnet til 82 millioner fat olje og kondensat og 40 milliarder kubikkmeter gass.

Gassen sendes i den britiske rørledningen Flags til St. Fergus i Skottland mens oljen skal gå i rør til Troll II-ledningen og videre til det Statoil-opererte Mongstad-raffineriet i Hordaland.

Med Gjøa åpnes en ny del av Nordsjøen for olje- og gassproduksjon.

Statoil har vært operatør for utbyggingen av Gjøa, mens GDF SUEZ E&P Norge nå overtar operatørskapet ved produksjonsstart.

Statoil har vært operatør for utbyggingsfasen av prosjektet og leverer fra seg et ferdig utbygd felt. GDF SUEZ får operatørskapet i driftsfasen.

Etter planen

– Vi er veldig stolt og fornøyd med det arbeidet som er utført og det resultatet vi leverer fra oss. Produksjonsoppstart fra begynnelsen av november har gått etter planen, og vi overleverer et felt i stabil produksjon, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge i en melding.

– Gjøa-plattformen med tilhørende infrastruktur er viktig for Statoil også i fortsettelsen. Området er svært spennende, og vi håper at Gjøa kan spille en viktig rolle i videreutviklingen av nye ressurser i området, sier han.

15 til 30 år med produksjon

– Både Gjøa og Vega vil produsere olje og gass i minst 15 år framover. Med bakgrunn i historien vet vi at teknologi utvikler seg og at utvinningsgraden stadig øker. Derfor har vi designet Gjøa med tanke på framtidig utvikling av området, og både plattform og infrastruktur har derfor en levetid på minst 30 år, sier Michelsen.

– Statoil ønsker GDF SUEZ E&P Norge velkommen som driftsoperatør på norsk sokkel. Gjennom hele prosjektfasen for Gjøa har vi hatt et godt samarbeid med GDF SUEZ-organisasjonen, og dette ser vi fram til også i framtiden, sier Øystein Michelsen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.