OLJE OG GASS

– Statoil hadde «falske» samtaler med Iran

Statoils konsernsjef Helge Lund skal ha snakket med Iran samtidig som han forsikret USAs ambassadør om at samtalene ikke hadde noen hensikt utover å unngå reaksjoner mot investeringene som allerede var gjort.
Statoils konsernsjef Helge Lund skal ha snakket med Iran samtidig som han forsikret USAs ambassadør om at samtalene ikke hadde noen hensikt utover å unngå reaksjoner mot investeringene som allerede var gjort. Bilde: Scanpix
30. des. 2010 - 08:21

Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran.

Denne forsikringen kom samtidig med at oljeselskapet var i dialog med iranske myndigheter om nye investeringer.

Proaktiv

Det skriver Aftenposten etter å ha fått tilgang til WikiLeaks-dokumenter som angivelig er ført i pennen av ambassadøren selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lund skal har ringt Whitney og opplyst at han selv hadde vært «ekstremt proaktiv» overfor pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-prosjekter fra det norske selskapets side.

Konsernsjefen skal ha betegnet Statoils investeringer i Iran som en «hodepine» som hadde hatt stor innvirkning på selskapets økonomi.

Unngå reaksjoner

«Med en lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort», hevdes det også at Lund har sagt.

Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.