– Statoil hadde «falske» samtaler med Iran

– Statoil hadde «falske» samtaler med Iran
Statoils konsernsjef Helge Lund skal ha snakket med Iran samtidig som han forsikret USAs ambassadør om at samtalene ikke hadde noen hensikt utover å unngå reaksjoner mot investeringene som allerede var gjort. Bilde: Scanpix

Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran.

Denne forsikringen kom samtidig med at oljeselskapet var i dialog med iranske myndigheter om nye investeringer.

Proaktiv

Det skriver Aftenposten etter å ha fått tilgang til WikiLeaks-dokumenter som angivelig er ført i pennen av ambassadøren selv.

Lund skal har ringt Whitney og opplyst at han selv hadde vært «ekstremt proaktiv» overfor pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-prosjekter fra det norske selskapets side.

Konsernsjefen skal ha betegnet Statoils investeringer i Iran som en «hodepine» som hadde hatt stor innvirkning på selskapets økonomi.

Unngå reaksjoner

«Med en lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort», hevdes det også at Lund har sagt.

Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om: