Statoil gir etter for krav om norsk

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var enig med språkdirektør Sylfest Lomheim: Statoil bør kommunisere på norsk i Norge.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen var enig med språkdirektør Sylfest Lomheim: Statoil bør kommunisere på norsk i Norge. (Bilde: Scanpix)

Statoil sendte i april ut et brev til sine største underleverandører der de informerte om at all skriftlig kommunikasjon i fremtiden skulle skje på engelsk. Årsaken var at selskapet ville spare penger.

Politikk

Dette skapte sterke reaksjoner fra blant andre Noregs Mållag og Språkrådet. Språkrådets direktør, Sylfest Lomheim, refset Statoil i et brev til olje- og energidepartementet og hevdet selskapet gikk imot Stortingets språkpolitikk.

Nå melder bt.no at Statoil har gitt etter for presset etter å ha hatt kontakt med departementet.

«Selskapet opplyser at det i Norge vil benytte norsk, og at engelsk vil benyttes der det synes nødvendig og rimelig. Statoil vil klargjøre dette i et brev til sine norske leverandører», heter det i svarbrevet fra Terje Riis-Johansen til Lomheim.

– Vi vil kommunisere på begge språk sånn at vi ivaretar hensynet til dem som har gitt uttrykk for at de ønsker kommunikasjon på norsk, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.

Praktisk

Lomheim er fornøyd med svaret fra ministeren.

– Vi kommer til å se etter at de bruker norsk der det er rimelig og praktisk. Om de ikke praktiserer dette, vil vi minne om det statsråden har skrevet, sier språkdirektøren.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå