OLJE OG GASS

Statoil fortsetter med oljesand

98,62 prosent av aksjonærene i Statoil vil fortsette oljesandaktiviteten i Canada. Kun 1,38 prosent stemte for å avslutte prosjektet - et forslag som var fremmet av Greenpeace og WWF.
98,62 prosent av aksjonærene i Statoil vil fortsette oljesandaktiviteten i Canada. Kun 1,38 prosent stemte for å avslutte prosjektet - et forslag som var fremmet av Greenpeace og WWF.
20. mai 2010 - 07:10

Statoil kommer ikke til å trekke seg ut fra oljesandprosjektet i Canada. Et forslag om å avslutte virksomheten ble stemt ned på generalforsamlingen onsdag kveld.

Over 98% mot

Greenpeace og WWF, som begge er aksjonærer fremmet forslag om at Statoil skal trekke seg ut av oljesandvirksomhetene i den canadiske provinsen Alberta. Det var på forhånd mye oppmerksomhet rundt forslaget, men det var ingen som hadde tro på at det ville bli vedtatt.

Staten, som er største aksjonær med en eierandel på 67 prosent, hadde på forhånd sendt tydelige signaler om at de ikke ville pålegge selskapet å avslutte aktiviteten i Canada. Til slutt stemte 1,38 prosent av eierne for forslaget, mens 98,62 prosent stemte mot.

Ikke i drift ennå

Konsernsjef Helge Lund understreket i sin tale til generalforsamlingen at Statoil ennå ikke er i gang med å utvinne oljesand, men at de holder på å utvikle et pilotprosjekt. Etter planene skal prosjektet produsere 10.000 fat olje per dag, noe som tilsvarer 0,5 prosent av selskapets produksjon.

Han bedyret også at de ønsker å bidra til at utvinningen kan skje på mest mulig miljøvennlig måte og i henhold til lokale regler. Det var ikke nok for Truls Gulowsen i Greenpeace.

– Statoil er et ansvarlig oljeselskap, men i tjæresand blir det aldri godt nok. Det beste er å la den ligge, sa Gulowsen til generalforsamlingen.

Urbefolkningen er imot

Forslagsstillerne hadde også invitert en representant for urbefolkningen. François Paulette sa at han gjennom en årrekke hadde oppfattet lokale regler som for slepphendte og at det å følge reglene ikke var nok.

– Hva dere aksjonærer gjør med pengene deres, er deres anliggende. Men når dere bruker dem på mitt territorium slik at det forstyrrer og ødelegger vår sivilisasjon og levemåte, da blir det mitt anliggende, sa Paulette – men appellen var altså forgjeves. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.