OLJE OG GASS

Statoil bykser med amerikansk gass og høyere oljepris

Overrasker med sterke tall.

 Helge Lund klinker til med overraskende godt resultat i første kvartal.
Helge Lund klinker til med overraskende godt resultat i første kvartal. Bilde: NTB scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
29. apr. 2014 - 08:40

Statoil melder i dag tidlig om et overraskende godt førstekvartal, med et driftsresultat som var hele 35 prosent bedre enn første kvartal i fjor. Resultatet ble på 51,4 milliarder kroner.

Det har vært god drift, og god fremgang, sa konsernsjef Helge Lund da han i dag la frem resultatet.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

Tvistesak

Vi er glade for å presentere sterke finansielle resultater for kvartalet. Høyere priser og gode resultater fra vår amerikanske gassverdikjede bidro til en økning i justert driftsresultat på 9 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Driften vår er solid og danner grunnlag for en rebasert organisk produksjonsvekst på omkring 2 prosent i 2014, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Det heter i meldingen fra Statoil at det er gjort justeringer på 5,4 milliarder kroner, og dette skal i hovedsak være knyttet til erstatningsutbetaling etter en tvistesak, samt salg av eiendeler.

– Justert driftsresultat etter skatt var 15,8 milliarder kroner, sammenlignet med 12,0 milliarder kroner i samme periode i fjor, skriver Statoil .

Med sterk kontantstrøm fra driften og god kapitaldisiplin styrker vi vår finansielle posisjon ytterligere. Styret foreslår at det utbetales et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet, i tråd med vår prioritering av utbytte, sier Lund.

Les også:  – Statoil ut av Angola, Aserbajdsjan, tjæresand og Arktis

Lønnsomhet under press

Helge Lund fortalte under resultatfremleggingen at årets første kvartal har vært preget av diskusjoner rundt kostnader og lønnsomhet.

– Investeringer øker kraftig, og oljeselskapene som gruppe sliter med å levere produksjonsvekst. Lønnsomheten er under press, sa Lund.

– Vi har lagt frem en plan om hvordan vi angriper dette, ved å redusere kostnader, effektivisere virksomheten ved å prioritere de beste prosjektene, samtidig som vi skal ha konkurransedyktig utbytte til våre aksjonærer. Dette har blitt godt mottatt, sa Lund.

Konsernsjefen understreket for øvrig at det vanligvis er første og fjerde kvartal som har best produksjon, da det ofte er vedlikeholdsarbeid i 2. og 3. kvartal. Likevel var han svært fornøyd, særlig med aktiviteten på norsk sokkel.

– Jeg er veldig fornøyd med våre medarbeidere offshore. Produksjonen er på høyde med fjoråret, på tross av at vi har solgt oss ned i lisenser, samt redeterminering på Ormen Lange, sa Lund.

Les også: Dette er de viktigste twitrerne for oljebransjen

Gudrun er i gang

Statoil melder også at underliggende driftskostnader var stabile, der leteutgiftene var på 4,7 milliarder kroner, som er en nedgang på 7 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Resultat per aksje var 7,43 kroner i kvartalet, en økning fra 2,02 kroner i første kvartal i fjor. Netto gjeldsgrad ved utgangen av kvartalet var på 10 prosent, skriver Statoil.

Av høydepunkter for selskapet i første kvartal nevnes blant annet oppstart på Gudrun-feltet, samt oppstart på Svalin og Vilje Sør. Det nevnes også at konseptvalget for Johan Sverdrup fase 1 ble godkjent av partnerskapet, og at det ble gjort funn på Valemon, Askja Øst- og Vest, F-West og Sao Bernardo-brønnene.

Også tildelingen av en dypvannsblokk i Bengalbukta utenfor Myanmar trekkes frem som en viktig hendelse i første kvartal.

Les også:

«Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»

Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt  

Bare usikkerheten på Sverdrup tilsvarer oljen i Goliat, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Gina Krog og Gudrun

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.