KRAFT

Statnett vil bytte ut Oslo-kablene

TILTAK: Statnett vil med de nye kablenen sikre overføringskapasiteten over Oslofjorden.
TILTAK: Statnett vil med de nye kablenen sikre overføringskapasiteten over Oslofjorden. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
18. des. 2009 - 11:39

– De gamle er nødt til å skiftes ut, sier prosjektleder i Statnett Ole Johan Hjemås.

Sikre overføringskapasitet

Statnett søker Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å bygge og drive en ny 420 kV sjøkabelforbindelse fra ny muffestasjon på Teigen i Vestfold til ny muffestasjon på Evje i Østfold.

Målet er å sikre overføringskapasiteten over Oslofjorden.

– Dagens kabelanlegg ble satt i drift i 1981 med i alt seks olje- og papirisolerte kabler. Vi fikk først feil våren 2008, og på slutten av dette året ble vi klar over at vi var nødt til å erstatte de. De er så nedslitte at vi nå kjører de med redusert kapasitet, sier Hjemås.

Ni kabler

Den nye kabeltraseen i Oslofjorden er 13 km lang, bestående av opp til ni kabler. Anlegget konsesjonssøkes for opptil tre sett 420 kV sjøkabel (ni kabler).

Ny kabeltrasé mellom Teigen og Evje vil ligge sør for eksisterende trasé – og vil ikke gå via land på Bastøy i Oslofjorden, som i dag.

– Kablene bli omtrent som de gamle, sier prosjektlederen.

Redusert kapasitet

Statnett søker også om drift og opprettholdelse av eksisterende kabelanlegg for fem nye år fra idriftsettelsestidspunkt av nytt anlegg. Dette begrunnes med at det eksisterende anlegget skal brukes som reserve ved innkjøringsfasen for det nye kabelanlegget.

Når det er vunnet tilstrekkelig erfaring med det nye anlegget, tar Statnett sikte på å legge ned dagens kabelanlegg (Teigen – Bastøya – Evje).

– Dagens kabelanlegg ble satt i drift igjen 16. oktober etter omfattende reprasjonsarbeider, men kjører med redusert kapasitet.

Ferdig i 2012

Arbeidet med ny 420 kV sjøkabelforbindelse er planlagt startet siste halvdel av 2010, med mulig ferdigstillelse innen utgangen av 2012.

Prosjektet har en foreløpig kostnadsramme på om lag 900-950 millioner kroner, skriver Statnett i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.