KRAFT

Statnett varsler Arbeidstilsynet

EKSTREME ARBEIDSDAGER: Statnetts konserndirektør Håkon Borgen ser alvorlig på at polakker skal ha blitt utnyttet til å jobbe lange dager på dårlig lønn i forbindelse med utvidelsen av Kristiansand transformatorstasjon.
EKSTREME ARBEIDSDAGER: Statnetts konserndirektør Håkon Borgen ser alvorlig på at polakker skal ha blitt utnyttet til å jobbe lange dager på dårlig lønn i forbindelse med utvidelsen av Kristiansand transformatorstasjon. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
19. sep. 2011 - 10:31

– Statnett har bedt hovedleverandør AF Gruppen om å bryte kontrakten med sin underleverandør Egeland Gulvstøyp og bedt dem avslutte sitt arbeid umiddelbart, noe AF Gruppen har tatt til følge, sier konserndirektør Håkon Borgen i en pressemelding.

– Statnett ser alvorlig på denne hendelsen og har derfor varslet Arbeidstilsynet om saken, sier Borgen.

I midten av august startet arbeidene med støping av en ny transformatorsjakt. Dette arbeidet var satt bort til underentreprenør Egeland Gulvstøyp. Det ble innført to-skiftordning med arbeid fra klokka 7 – 22.

Les også: Frp: – Utenlandske entreprenører gir lavere nettleie

– Utnyttet polakker

Statnett fattet mistanke om ansatte Egeland Gulvstøyp arbeidet lange dager, og at det var to polske arbeidere som hadde lav lønn. Statnett begynte da å innhente fakta.

Skiftordningen var ifølge Statnetts brev til Arbeidstilsynet lagt opp slik at lag 1 jobbet mandag 7-22, tirsdag 7-22 og onsdag 7-17, mens lag 2 fra onsdag 17-22, torsdag 7-22 til fredag 7-15.

Les også: Slipper elsertifikater i Nord-Norge

– For lange dager

På lange dager var det lagt inn ca. 2 timer med spisepauser. Denne ordningen gir for mange timer pr dag og for kort hviletid mellom arbeidsdagene.

Ifølge Statnett kom det så fram at noen av arbeiderne på skift 1 også arbeidet på skift 2.

Ifølge Statnett var de polske arbeiderne innleid fra et bemanningsbyrå. De skal ha jobbet altfor lange dager, og ikke ha utbetalt overtid.

Etter at Statnett grep inn, er arbeidstiden nå satt til 7-15.

Les også: Sprekker i løpehjulet stanser Svartisen

Ingen kommentar

Daglig leder Sigbjørn Egeland i Egeland Gulvstøyp sier til Teknisk Ukeblad at han er overasket over at Statnett går ut så hardt som de gjør.

Men han sier han ikke vil kommentere saken før han har satt seg grundigere inn i den.

Strenge krav

Statnett sier de stiller strenge krav til ivaretakelse av samfunnsansvar i anskaffelsesprosesser.

Selskapets leverandører skal overholde Statnetts etiske retningslinjer for leverandører, internasjonalt anerkjente konvensjoner og relevant nasjonal lovgivning, understreker Borgen.

Kravene er nedfelt i prosessbeskrivelser og anskaffelsespolicy, samt i Statnetts kontrakter.

Statnett har i det siste vært i hardt vær i forbindelse med at de ansatte i det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod ikke har fått lønn når været har vært for dårlig til å jobbe på Hardangerlinjen.Men Statnett har lovet å rydde opp, slik loven pålegger dem.

Les også: Dalekovod vil følge norsk lov

Les også: Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.