INDUSTRI

– Statnett undervurderer kraftkrisen

Espen Leirset
13. aug. 2007 - 13:54

Når Ormen Lange starter opp i høst, vil Midt-Norge få enda skjevere kraftbalanse enn i dag.

Det kan ramme industrilokomotiver i regionen som Hydro Sunndal og Norske Skog Skogn. LO-leder Roar Flåthen er bekymret.

– Det er sannsynlig at det blir for lite strøm når Ormen Lange kommer i produksjon. Da må Hydro Sunndalsøra og andre bedrifter stoppe produksjonen. Og her sitter man nærmest oppå gassrøret. Vi må bygge gasskraftverk, insisterer Flåthen.Kontroll på situasjonen

Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæter signaliserer ikke samme bekymring for kraftsituasjonen som Flåthen.

Han legger fram plansjer som viser at det økende forbruket de siste årene er i ferd med å flate ut. Og selv om det er lite ny produksjon, er det mer tilsig.

- Jeg føler vi har kontroll på situasjonen i Midt-Norge. Vi har reserveløsningene med mobile gasskraftverk som en forsikring. Det er underskudd i Midt-Norge, men nå bygges det nye linjer over til Sverige og det kommer linjer på Vestlandet fra Sogn, påpeker Hoelsæter.

Statnett vil ta i bruk de mobile kraftverkene når det er mer enn 50 prosent sannsynlig at forsyningssikkerheten ikke blir opprettholdt. Statnett benytter teoretiske modeller for å vurdere når en slik sannsynlighet er over 50 prosent, men vil ikke si ved hvilken pris kraftverkene vil bli satt i drift.LO ikke fornøyd

LO-leder Roar Flåthen er ikke fornøyd med Hoelsæters tiltak.

- Du undervurderer kraftbehovet i Midt-Norge. Det er ikke nok å bygge noen nye ledninger for å løse situasjonen, sier Flåthen og får svar fra Statnett-sjefen:

- Selvsagt er ikke nye kraftlinjer nok alene. Vi har påpekt behov for mer produksjon i regionen for flere år siden. Vi er frustrerte over at det kommer stadig nye ideer for å produsere kraft i Midt-Norge, men det kommer ikke investeringsbeslutning fra noen kant. Vi ser ikke noe til Tjeldbergodden, og det startes ikke store vindkraftprosjekter. Vi er ansvarlig for forsyningen, og må gjøre det vi kan for å avhjelpe situasjonen. Nye linjer er et bidrag til dette, sier Hoelsæter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.