Statnett stopper Nettpartners arbeid med øyeblikkelig virkning

Mistenker avvik etter dødsulykke.

Statnett stopper Nettpartners arbeid med øyeblikkelig virkning
Bilde: Trond Isaaksen for Statnett

Statnett har i dag meddelt ledningsentreprenøren Nettpartner om at alt arbeid som selskapet utfører for Statnett, skal stoppes med øyeblikkelig virkning.

Fra før er selskapets aktiviteter på prosjektet mellom Namsos og Nedre Røssåga allerede innstilt etter at en kroatisk linjemontør døde da han jobbet på prosjektet i Hemnes i Nordland mandag.

- Mulig avvik

Onsdag ble Nettpartners arbeid stoppet også på prosjektene Balsfjord-Skaidi i Troms/Finnmark og Vestre Korridor i Rogaland/Agder.

- Vi har det siste døgnet registrert et mulig avvik fra Nettpartner i deres arbeid. Vi har derfor valgt å stoppe alt arbeid de utfører for oss og har bedt selskapet om å avklare forholdene rundt det mulige avviket. Vi vil gjøre en ny vurdering på mandag, og vil da ta stilling til videre fremdrift, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett i en pressemelding.  

Hun understreker samtidig at Statnett ikke har noe grunnlag for å spekulere i at det er noen årsakssammenheng mellom det mulige avviket og ulykken.

- Årsaksforholdene vil først bli klarlagt i og med den pågående granskningen og politiets etterforskning, sier Vardheim. 

Les også: Telenor vil bruke kreftfremkallende kreosot-stolper til 2023

To dødsulykker

Den omkomne i Hemnes jobbet for Nettpartners datterselskap Powerline. Dødsulykken var den andre for Statnett på tre uker.

Den første dødsulykken fant sted i Flekkefjord kommune under arbeidet med ledningsprosjektet Vestre Korridor på Sør-Vestlandet.

Etter ulykken mandag kalte Statnett entreprenørene inn til møte om sikkerhetssituasjonen.

- Hva består det mulig avviket i?

- Vi kan ikke kommentere hva det mulige avviket går ut på. Det er en prosess som pågår mellom oss og Nettpartner, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statnett-prosjektet skulle koste 1,4 milliarder - blir fire ganger så dyrt

Vil ikke utdype

- Har det noe med dødsulykken å gjøre?

- Vi har ingen grunn til å spekulere i årsakssammenhenger. Årsaksforholdene knyttet til ulykken vil bli klarlagt i og med den pågående granskingen og politiets etterforskning.

- Har det mulige avviket noe med sikkerheten for arbeiderne å gjøre?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Hvorfor ikke?

- Fordi det er en prosess som pågår mellom oss og selskapet.

Les også: Milliardsmell for Fosen-linjen - nettkundene må betale

Må dokumentere

Administrerende direktør Einar B. Hjetland i Nettpartner Prosjekt AS svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva som er årsaken til at Statnett stopper arbeidet.

- Vi har jo hatt den ulykken på prosjektet oppe i Namsskogan, og så er det gått gjennom en del andre ting her. Ut fra det har Statnett valgt å stoppe arbeidet inntil videre til vi får på plass ting som Statnett ønsker at vi skal forbedre oss på.

- Hva skal dere forbedre dere på?

- Det er ting vi skal dokumentere som vi regner med å dokumentere ganske fort.

- Men hva er det som ikke er i orden som må ordnes på nå?

- Jeg vet ikke om jeg ønsker å gå i detalj på det. Vi må bare dokumentere at de ressursene vi har på anlegget, har den kompetansen som er foreskrevet.

- Har stansen noe med dødsulykken å gjøre?

- Nå går Statnett gjennom alt av prosedyrer og ting som er knyttet til våre anlegg og sikkert andre anlegg også. Så det er nok en skjerping hos Statnett, sier Hjetland.

Les også: Enorme fremskritt på Mongstad: Slik la de den mislykkede «månelandingen» bak seg

Sjekker kvalifikasjoner

- Har det med sikkerhet å gjøre?

- Det er for å gå gjennom og se på ressursene og om vi har den rette kompetansen på anleggene. Nå må vi fremskaffe opplysninger om ressursene vi har på anleggene, slik at det blir godtgjort at vi har den kapasiteten og kunnskapen og rette bakgrunnen for å gjøre jobben.

- Kunnskap om hva da?

- At vi har rette kvalifikasjoner og nødvendige papirer og det som skal til. Det mener vi at vi skal kunne legge fram ganske fort. Det er veldig mye som skal dokumenteres. Vi går gjennom og synliggjør rutinene og at de er i henhold til kravene.

Vil være klar mandag

- Mener dere det er grunnlag for Statnett å avslutte arbeidet på den måten de har gjort det på nå?

- Jeg skjønner at Statnett nå ønsker å få klarhet i alle mulige forhold.

- Har det vært avvik fra Nettpartners side?

- Det får vi jo se. Vi skal sende over dokumentasjon nå, og så får vi tro at det er tilfredsstillende for Statnett.

- Hvor raskt tror du dere får gjenoppta arbeidet?

- Jeg vil tro at så snart vi får sendt over dokumentasjonen, er vi i gang igjen. Så i hvert fall på mandag, vil jeg tro.

Hjetland sier Nettpartner er preget av dødsulykken.

-  Fokuset vårt har vært å ta oss av kollegene og de etterlatte. Så får vi fokusere på det neste videre framover, ved å svare på Statnetts spørsmål med dokumentasjon etter hvert som vi får tid og anledning til det, sier han.

Les også: Her må alle hus under ti etasjer ha solceller på taket

Les mer om: