KRAFT

Statnett stoler ikke på fiber

Dagmar-stormen gjør at Statnett ikke avvikler radiosambandet sitt likevel.

TRENGER RADIO: Statnett dropper å avvikle radiolinjestasjoner, og vurderer å samarbeide med Nødnett om å få et bedre tilgjengelig talesamband. (Foto: Scanpix)
TRENGER RADIO: Statnett dropper å avvikle radiolinjestasjoner, og vurderer å samarbeide med Nødnett om å få et bedre tilgjengelig talesamband. (Foto: Scanpix)
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. juni 2012 - 07:09

Statnett og Statkraft mistet styringen med nett og kraftstasjoner under ekstremværet Dagmar i fjor, blant annet fordi fiberbaserte sambandslinjer ble satt ut av drift.

Det førte til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krevde at sambandet bedres.

Les også: – Kraftselskapene bør bruke nødnettet

Ville droppe radio

I et svarbrev til direktoratet, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver Statnett at de fram til nå har vurdert det slik at fiber har vært foretrukket sambandsbærer på grunn av kapasitet og økte muligheter til samband med andre selskaper i forbindelse med nybygging og drift.

På sikt har selskapet derfor hatt planer om nedbygging av radiolinjesystemer etter hvert som fibernettet blir bygget ut i tilstrekkelig grad.

Les også: Mobilselskapene må sikre dekning i flere døgn

Retrett

Men erfaringene med Dagmar har gjort at Statnett ser nytt på saken, og endret strategien for utbygging av sambandsnettet.

Selskapet vil “utsette eller ikke iverksette tidligere planlagt avvikling av radiolinjestasjoner”, heter det i brevet til NVE.

Videre vil Statnett etablere flere alternative sambandsveier og sambandsbærere, og da spesielt i områder som er værutsatte.

Det statseide nettselskapet vil også etablere en finere maskestruktur i sambandsnettet for å redusere konsekvensen av utfall, og vurdere andre typer beredskapsavtaler, for eksempel gjennom samarbeid med andre i bransjen.

Les også: Dagmar kostet nettselskapene dyrt

Samarbeid med Nødnett

For tale vil Statnett vurdere om et samarbeid med Nødnettet kan gi bedre tilgjengelighet og redundans.

Dessuten vil selskapet ta i bruk satellitt som tredje sambandsvei til stasjoner som har høyest risiko for utfall ved ekstremvær.

Les også: Strømnettet tåler ikke norsk vær

Samarbeid med Statkraft

Statnett har også avholdt møter med ikt-miljøet og med beredskapsmiljøet i Statkraft.

Nå vurderer selskapene ifølge Statnett blant annet å leie kapasitet av hverandre, ha felles reservedelslager, koordinere beredskapsplaner og utveksle utbyggingsplaner.

Les også:

Krangler om ansvaret i Høyanger

Mistet styringen over kraftsystemet

Været ga milliardsmell

Varsler mer ekstremvær

Sikrer seg mot "Space Dagmar"  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.