KRAFT

Statnett skeptisk til høye strømpriser

Statnetts konsernsjef Auke Lont vil ta initiativ til en analyse av hvordan det nordiske kraftmarkedet har reagert på kuldeperioden.
Statnetts konsernsjef Auke Lont vil ta initiativ til en analyse av hvordan det nordiske kraftmarkedet har reagert på kuldeperioden. Bilde: Trond Isaksen/ Statnett
Camilla Aadland
8. jan. 2010 - 10:56

Mellom klokken 7 og 10 på formiddagen i dag er prisen for strøm kjøpt på den nordiske kraftbørsen, Nors Pool Spot, 8,20 kroner for en kilowattime i store deler av det nordiske markedet.

Les mer: 8,20 kroner per kWh

Vil ha svar

Statnetts konsernsjef Auke Lont sier det er naturlig at prisene varierer i et marked og at prisene øker når etterspørselen er høy.

– Men vi vil ha svar på hvorfor prisene i enkelttimer har blitt ekstremt høye, sier han i en pressemelding i dag.

Felles analyse

Statnett vil ta initiativ til en felles analyse av utviklingen i det nordiske kraftmarkedet i denne ekstreme perioden.

– Det er viktig for oss å få avklart hva som skjedde og førte til de spesielt høye prisene i enkelte timer, og det er viktig for oss å få belyst hvorfor det er blitt en så dårlig regularitet på den svenske kjernekraften, noe som tydelig har påvirket markedet i store deler av Norden i hele perioden, inklusive Norge, sier Lont.

Ikke svensk kjernekraft

Kulden har gitt et høyt nivå på strømforbruket i hele Norden i en periode. Onsdag var forbruket i Norge rekordhøyt, og det brukes fortsatt nesten like mye strøm som da.

Deler av den svenske kjernekraften er fortsatt ute av drift.

Nye rekorder

Onsdag hadde vi det høyeste strømforbruket noensinne i Norge både for en enkelttime og for døgnet som helhet. Forbruket var på nesten 24 millioner kilowatt mellom klokken 8 og 10 på formiddagen.

Les mer: Stadig nye strømrekorder

Tidligere forbrukstopp på ca. 23 millioner kilowatt ble overgått i hele 13 timer onsdag. Også torsdag var forbruket på over 23 millioner kilowatt i 12 timer, og norske forbrukere ser ut til å ville bruke nesten like mye strøm også i dag, fredag, melder Statnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.