ENERGI

Statnett-sjefen: – Vi kommer ikke utenom vindkraft på land

Vindkraft på land er nødvendig for å nå klimamålene og unngå kraftmangel og høye strømpriser fram mot 2030, mener Statnett-sjef Hilde Tonne. 

Konsernsjef Hilde Tonne i Statnett mener vi må ha vindkraft på land for å nå klimamålene.
Konsernsjef Hilde Tonne i Statnett mener vi må ha vindkraft på land for å nå klimamålene. Foto: Terje Pedersen / NTB
10. jan. 2023 - 09:56

– Vi kommer ikke utenom vindkraft på land hvis vi skal levere på klimamålene. Det er det valget vi må ta, sier Tonne til Bergens Tidende/E24.

Det bygges for tiden ut lite kraft, blant annet fordi Norge stanset saksbehandlingen av ny vindkraft i 2019. Samtidig øker forbruket. Det gjør at Norge får et kraftunderskudd allerede i 2027, ifølge Statnett.

– Det meldes inn store kraftbehov, mens vi nesten ikke ser investeringer i produksjon, sier Tonne.

Hun sier de ikke klarer å se noe alternativ til vindkraft på land.

– Vi har unnlatt å investere i produksjon så lenge at nå sitter vi i en situasjon hvor det haster veldig. Det som trengs nå, er at vi tar de tøffe valgene. Vi får ikke i pose og sekk, sier Tonne.

Norge bruker i dag rundt 140 TWh strøm i året, mens produksjonen er på om lag 155 TWh. Vindkraften i Norge har for tiden en årlig produksjonskapasitet på rundt 15 TWh.

– Hvis vi skal nå klimamålene, så er det sagt at det trengs totalt 50 terawattimer mer kraftproduksjon i 2030 i tillegg til det vi har i dag, sier Statnett-sjefen.

– Vi kan oppgradere vannkraft for kanskje 10 TWh hvis vi virkelig tar i. Men da mangler det fortsatt 40 terawattimer i 2030, sier Tonne.

Fosen Yards har lange tradisjoner som verft for både passasjerskip, ferger, offshore, ombygginger og reparasjoner. Bildet er fra 2009 da offshoreskip dominerte ordreboka.
Les også

Fosen Yard er konkurs – 132 ansatte mister jobben

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.