KRAFT

Statnett satser milliarder i nord

SKUFFET: -  Vi i frykter at vi vil kunne komme på etterskudd med nettinvesteringer som har betydning for ny fornybar kraftproduksjon, sier Auke Lont.
SKUFFET: - Vi i frykter at vi vil kunne komme på etterskudd med nettinvesteringer som har betydning for ny fornybar kraftproduksjon, sier Auke Lont. Bilde: Jannicke Nilsen
Mona Sprenger
15. mai 2009 - 15:01

– Dette er nordområdesatsing i praksis. De kommende ti årene vil Statnett bygge ut neste generasjons sentralnett i Nord-Norge, uttalte konsernsjef Auke Lont på et møte i Tromsø fredag.

Det skriver Statnett på sine hjemmesider.

Møtet ble arrangert av Statnett og Forum for strategisk nettutvikling for å orientere lokale politikere om den såkalte "Masterplan for nettutvikling i nord”.

Fortgang i planene

Lont fortalte at Statnett nå setter fortgang i planene om en ny ledning fra Narvik-området til Hammerfest.

– Den nordlige delen av denne er kommet lengst og vil bli konsesjonssøkt før sommeren. Den sørlige delen har vi meldt til myndighetene, og konsesjonssøknad vil komme om et halvt års tid, sa Auke Lont.

Denne ledningen vil tilsammen bli om lag 50 mil lang.

Ny ledning

I tillegg til dette har Statnett overtatt ansvaret for å bygge en ny ledning fra Varangerbotn til grensen mot Russland, ved Skogfoss i Pasvikdalen. Denne ledningen har allerede passert myndighetenes nåløye og vil stå ferdig i løpet av 2013.

– Men vi stopper ikke der. Vi er også i gang med en studie sammen med Svenska Kraftnät om mulighetene og behovet for en ny ledning fra Narvik og sørover mot Trøndelag, og vi starter nå også planlegging av en ny ledning fra Hammerfest mot Varangerbotn i Øst-Finnmark.1000 nye kilometer

Til sammen vil vi innen 2025 trolig bygge over 1000 kilometer nye ledninger i de tre nordligste fylkene. Samlet sett vil dette være en stor satsing på å bedre forsyningssikkerheten.

– Et sikkert nett vil være en forutsetning for bærekraftig næringsutvikling i regionen. Utslippene fra petroleumssektoren vil kunne reduseres mens vindkraftprosjekter vil kunne realiseres, sa Lont.

Ansetter flere

Han understreket at tilgang på kompetente medarbeidere og kapital vil være kritiske faktorer for å lykkes.

– Slik sett går vi mot strømmen. Der andre må slanke organisasjonene på grunn av finanskrisen, må vi ansette langt flere medarbeidere, forteller Lont.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.