TUMENER

Statnett risikerer evig sår i Hardanger

MILJØANSVAR: Alt i Hardanger dreier seg om å ta vare på naturen.
MILJØANSVAR: Alt i Hardanger dreier seg om å ta vare på naturen. Bilde: Mona Sprenger
Tormod Haugstad
17. juni 2010 - 10:05

Alle kommuner i Hardanger og Hordaland fylkeskommune har kjempet en innbitt kamp mot Statnetts plan om en kraftlinje fra Sima til Samnanger. Alt tyder på at denne kampen er forgjeves og at regjeringen vil gi Statnett medhold.

I så fall vet vi at det er Jens Stoltenberg og Ap som har overstyrt statsrådene fra Sp og SV som hadde ønsket seg en kabel for å opprettholde Hardangerfjorden som en internasjonal turistperle.

Statnett fikk drahjelp for sitt ønske om å bygge ut Sima-Samnanger da Bergen by holdt på å bli mørklagt under kuldeperioden i vinter. Men like viktig som kulda er det merforbruk som regionen har fått de siste årene, ikke minst gjennom elektrifiseringen av Troll-feltet og andre felt i Nordsjøen.

For miljøbevegelsen må det være et paradoks at kampen for å verne naturen i Hardanger er blitt satt opp mot kampen for en mer miljøvennlig olje- og gassvirksomhet. Luftspenn over en av verdens vakreste fjorder må regnes som et irreversibelt naturinngrep, men er dette mindre verdt enn elektrifisering av noen få installasjoner i Nordsjøen?

Eller sagt på en annen måte: Regjeringen er villig til å betale 25 millarder for et prosjekt som om åtte år kan rense Mongstad for gasskraft, men tre milliarder for en miljøvennlig strømkabel var for dyrt.

Nå skal jo varmekraftverket på Mongstad kunne styrke strømforsyningen i Bergens-regionen, men det skjer altså ved urenset gasskraft.

Kampen for å bevare Hardanger er vond og opprivende for innbyggerne som har naturen som sin viktigste inntektskilde. Prosessen som Statnett har gjennomført og som NVE har signert, har ikke vært god.

NVE-sjef Agnar Aas kritiserer Statnett og mener mye av konflikten kunne vært unngått om Statnett hadde gjort bedre forberedelse før man leverte søknaden om konsesjon.

I mange områder, ikke minst i Nordland, Troms og Finnmark, er det strid om kraftlinjer. Aas har helt rett når han tar til orde for at storsamfunnet bør sørge for å yte noe tilbake til lokalsamfunnet som oftest sitter igjen som den tapende part.

Statnett har en vanskelig oppgave med å bygge riksveier for norsk strømforsyning, men selskapet har selv et uttrykt mål om å ”være kjent som Europas mest nyskapende og miljøansvarlige nettselskap.” I dette ligger også et ansvar for å være en pådriver i utvikling og implementering av kabelteknologi.

Selskapet bryter sin egen miljøstrategi med luftspenn over Hardangerfjorden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.