KRAFT

Statnett overtar 50 prosent av NorGer

Nok en sjøkabel til det europeiske kontinentet er under planlegging. Nå overtar Statnett 50 prosent av NorGer-prosjektet.
Nok en sjøkabel til det europeiske kontinentet er under planlegging. Nå overtar Statnett 50 prosent av NorGer-prosjektet. Bilde: Statnett
23. juni 2010 - 10:37

Selskapet skal utvikle prosjektet videre sammen med Lyse, Agder Energi og det sveitsiske energihandelsselskapet EGL.

Intensjonen med NorGer er å knytte sammen det norske og det tyske hovedkraftnettet.

Bedre forsyningssikkerhet

Statnetts ambisjon er å kontrollere og koordinere alle norske interesser i strømkabelprosjekter mellom Norge og utlandet, opplyser selskapet i en pressemelding.

Lyse, Agder Energi og EGL eier 16,67 prosent hver av NorGer.

Statnetts leder, Auke Lont, sier at NorGer vil øke forsyningssikkerheten for strøm i tørre år, øke verdiskapningen knyttet til kraftproduksjon både i Sørvest-Norge og Norge som helhet, og legge til rette for mer fornybar kraftproduksjon i både Norge og Tyskland.

Kritiserer eieren

Fremskrittspartiet er positive til at Statnett tar grep for å øke Norges forsyningssikkerhet, og benytter anledningen til å rette et spark mot Statnetts eier, Staten.

Både Statnett og Statkraft har bedt om mer egenkapital en rekke ganger de siste fire årene, for å befeste posisjonen i utviklingen innenfor fornybar energi, men uten å få innfridd sine ønsker.

Venter på svar

- Jeg er (...) bekymret for om staten forstår sitt ansvar i denne situasjonen. Statnett har bedt om å få tilført mer egenkapital tre ganger de siste fire årene, men fått nei fra regjeringen. Statkraft har ventet 16 måneder uten å få svar om det samme. Staten har ansvar for at egne selskaper er i stand til å utvikle seg, samtidig som dette handler om satsning på fornybar energi, sier Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

- Det er positivt at vi bygger flere utenlandskabler, men jeg er bekymret for at staten ikke er seg sitt ansvar bevisst i denne situasjonen. FrP forventer at staten stiller opp med mer egenkapital dersom dette viser seg nødvendig, sier Solvik-Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.