KRAFT

Statnett klar til å reise 52 master

SNART START: Arbeidet med å reise 52 høyspentmaster på Samnanger-siden av den omstridte krafttraseen gjennom Hardanger vil starte i høst, fastslår Statnett. Onsdag avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) kravet om anleggsstans overfor Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland.
SNART START: Arbeidet med å reise 52 høyspentmaster på Samnanger-siden av den omstridte krafttraseen gjennom Hardanger vil starte i høst, fastslår Statnett. Onsdag avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) kravet om anleggsstans overfor Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland. Bilde: Scanpix
19. aug. 2010 - 11:49

– Tidspunktet for byggestart er ikke fastsatt ennå, men det vil skje i løpet av høsten på den delen av kraftlinjen som må ha luftstrekk. Her er det ikke fjord å ta av, og det er heller ikke aktuelt med jordkabel, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett til NTB.

Onsdag avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kravet fra Hardanger-ordførerne om å utsette anleggsarbeidene i et halvt år. Ordførerne frykter at byggearbeidet vil låse mastetraseen, men må nå finne seg i at så mange som 52 høyspentmaster vil kunne bli reist allerede før regjeringen har bestemt seg for om strømmen på deler av strekningen skal føres gjennom jord eller sjø.

Anbudet ute

– Om lag 52 master er planlagt bygd på Samnanger-siden, det vil si den siden vi starter på i høst, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett. Han erkjenner at arbeidet kan bli forsinket av dårlig vær eller mye snø, men understreker at vinteren ikke vil sette en stopper for byggingen.

– Vi har svært kompetente fagfolk med mye erfaring fra andre byggeprosjekter under røffe forhold – så dette skal vi håndtere på en god måte, sier han.

Statnett har innhentet anbud fra ulike leverandører, men selskapet har ennå ikke bestemt seg for hvilke samarbeidspartnere som skal levere materialene og reise mastene på den omstridte strekningen mellom Sima og Samnanger.

– Vi har fulgt EØS-reglene når det gjelder anbudsinnhenting og vært i dialog med leverandører, men kontrakter er ennå ikke inngått. Det er viktig å få startet i høst, for å ha bli ferdig i 2012. Vi har jobbet med dette en stund, det er ikke slik at vi først nå starter forarbeidet, sier Hansen.

Motstand

– Forsyningssituasjonen til Bergen gjør at vi må følge den vedtatte planen. Derfor blir det anleggsstart i høst, sa olje- og energiminister da han onsdag møtte ordførerne i de berørte kommunene til et såkalt dialogmøte på Gardermoen.

De sju kommunene som utgjør Hardangerrådet motsetter seg høyspentmaster på det 92,5 kilometer lange strekket langs Hardangerfjorden. Hovedkravet er sjøkabel fra Sima til Kvam og jordkabel fra Kvam til Samnanger, og selv om kravet til anleggsstans ble avvist, øyner ordførerne likevel et håp.

– Vi er fornøyd med den direkte dialogen, og håper på ulike typer møter framover. Om det blir ett eller flere utvalg som utreder kabel, er ikke avgjørende, så lenge prosessen er faglig basert og uavhengig, sa Kvam-ordfører Astrid Farestveit Selsvold (Ap) til NTB etter møtet.

Jordkabel

En annen kime til håp for ordførerne i Hardanger er Riis-Johansens uttalelser til Aftenposten torsdag, der han åpner for jordkabel på deler av strekningen dersom sjøkabelalternativet nok en gang skrinlegges.

– Vi kan gjøre noe med fjordkryssingene. Det er mulig å legge den eksisterende 132 kV-ledningen i Fyksesund under vann fordi den har lavere spenning. Det er mulig å tenke jordkabel innenfor Granvinfjorden og i Ulvik. Og det er mulig å se på andre traseer, sier statsråden til avisen.

Statnett ønsker ikke å kommentere utspillet fra Riis-Johansen.

– Nå konsentrerer vi oss om å bygge linjen fra Samnanger-siden, så får vi heller se på det andre litt etter hvert, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.