KRAFT

Statnett klager på Oslofjord-bot

Statnett mener de ikke ikke skal måtte betale boten etter problemene med Oslofjord-kabelen for tre år siden.
Statnett mener de ikke ikke skal måtte betale boten etter problemene med Oslofjord-kabelen for tre år siden. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
7. apr. 2011 - 10:19

Feilen i Oslofjord-kabelen i 2008 og 2009 gjorde at NVE tidligere i vinter ila Statnett 30 millioner i overtredelsesgebyr.

I sin klage til Olje- og energidepartementet (OED) hevder Statnett blant annet at foretaket ikke har opptrådt forsettlig eller uaktsomt i saken og at det verken i energiloven eller forskriftene til loven finnes noen konkrete krav til slike kabelforbindelser.

Les mer: Kjempebot til Statnett

Statnett overrasket av bot

Etterpåklokskap

Statnett mener at NVEs håndtering av saken og tolking av regelverket preges av etterpåklokskap.

Statnett påpeker at verken energilovforskriften eller forskriftene stiller konkrete krav til konsesjonæren.

“Det finnes ikke noe regelverk eller noen konkret anvisning på hvordan tilsyn og overvåkning av en oljekabelforbindelse skal gjennomføres. Det finnes heller ingen bestemmelser om hvilket beredskapsnivå som forutsettes for slike forbindelser”, skriver Statnett i en pressemelding.

Statnett påpeker at NVE i tiden etter hendelsene på Oslofjordforbindelsene har lagt ned et betydelig arbeid for å spesifisere de krav som stilles til reparasjonsberedskapen. Men disse kravene fantes ikke i 2008.

Miner

NVE har også lagt til grunn at kabelforbindelsene er for sent utbedret. Reparasjonsarbeidene ble blant annet forsinket som følge av miner i kabeltraseen over Oslofjorden.

Statnett påpeker at årsakene til at det tok så vidt lang tid å få ryddet traseen for miner, hadde sammenheng med forhold utenfor foretakets kontroll.

“Det er for Statnett uforståelig at NVE nå i ettertid mener Statnett kunne gjort mer for å få fortgang i saken. Dersom NVE så hensiktsmessige grep som kunne tas mot rette myndigheter i prosessen, ville det være naturlig å vente at NVE gjorde Statnett oppmerksom på disse”, påpeker Statnett.Grovt uaktsomt

Det statlige nettselskapet er sterkt uenig i NVEs karakteristikker av driften av kabelforbindelsene. I følge NVE har Statnetts oppfølgning av kabelforbindelsene vært grovt uaktsomt.

“Karakteristikkene viser at NVEs tilnærming ikke kan forankres i vanlig forståelse av aktsomhetsvurderinger”, skriver Statnett.

Markedshensyn

Selskapet hevder at det hele tiden hadde full kontroll på forsyningssikkerheten, og er overrasket over hvor sterkt hensynet til kraftmarkedet vektlegges av NVE.

“NVEs overtredelsesgebyr trekker i retning av at hensynet til utenlandshandel og markedet ikke lenger skal underordnes hensynet til forsyningssikkerheten”, skriver Statnett.

Statnett hevder at det er ikke grunnlag for å klandere dem og ilegge dem overtredelsesgebyr.

“Dette gjelder særlig fordi forskriftene ikke stiller konkrete krav til konsesjonærene, og anklagen om forskriftsbrudd er i dette tilfellet i realiteten etterpåklokskap”, ifølge Statnett.

Les også: Her eksploderte den

Oslofjordkabel fikses igjen

Kabelfeil har kostet milliarder

Pålegger Statnett å rette kabelfeil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.