KRAFT

Statnett har investert 75-100 millioner på linje de nektes adgang til

 

Selv om Statnett har investert opptil 100 millioner kroner på Ørskog-Fardal-linjen gjennom Myklebustdalen i Bremanger, som selskapet nå ikke har konsesjon for, er det ikke sikkert at hele investeringen er bortkastet.
Selv om Statnett har investert opptil 100 millioner kroner på Ørskog-Fardal-linjen gjennom Myklebustdalen i Bremanger, som selskapet nå ikke har konsesjon for, er det ikke sikkert at hele investeringen er bortkastet. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
3. juli 2014 - 16:42

Gulating lagmannsrett slo fredag fast at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak på trasévalget på Ørskog-Fardal-linjen gjennom Myklebustdalen i Bremanger kommune ble fattet på feilaktig faktisk grunnlag og at Statnetts tiltredelsesrett til eiendommene ikke er gyldig.

Dermed ble Statnett pålagt å stanse arbeidene på linjen.

I en pressemelding opplyser Statnett at de frem til byggingen ble stanset hadde investert anslagsvis 75-100 millioner kroner i området.

Les også: Opprinnelsesgarantiene gjør at kun 13 prosent av strømmen vår er «fornybar»

Omplasserer arbeiderne

Anleggsarbeidene i Myklebustdalen ble ifølge Statnett avsluttet så raskt som mulig etter kjennelsen. Maskiner, materiell og prefabrikkerte master er fraktet ut. Stasjonsområdet på Ålfoten stasjon er sikret, mens det pågår rydding og sikring langs den påbegynte ledningstraseen.

70-80 mann som arbeidet i Myklebustdalen på linjen er i løpet av den siste uken blitt demobilisert som følge av kjennelsen i lagmannsretten. Disse vil bli forsøkt omplassert til annet arbeid i prosjektet.

Konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett understreker at selskapet må ha gyldig konsesjon for å kunne gjenoppta arbeidet, og at de avventer den videre prosessen i Olje- og energidepartementet.

Hun understreker overfor Teknisk Ukeblad at det er langt fra sikkert at investeringene i linjen har vært forgjeves.

– Det kan hende at deler av det som er bygget vil kunne benyttes. Det kommer an på hva konsesjonen blir. Vi hadde konsesjonssøkt tre ulike løsninger, og jeg har ikke oversikt over om noen av dem har fellesnevnere med det vi hadde fått konsesjon på og begynt å bygge, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statoil og Statkraft bygger havvind til 400.000 britiske husstander

Blir forsinket

Statnett har ikke tatt stilling til om kjennelsen skal ankes. Ankefristen går ut i september.

Hun sier prosjektet vil bli forsinket. Hvor lenge, er det for tidlig å si.

–  Det avhenger av den videre prosessen. Det eneste vi foreløpig kan si er at vi blir forsinket, sier hun.

Vardheim påpeker imidlertid at linjen vil bli satt i drift strekning for strekning, slik at deler av linjen vil være ferdig før hele linjen er ferdig.

Målet har vært å få hele linjen ferdig i 2016.

Les også: Statnetts Tanzania-bistand får kritikk for «begrensede resultater»

Utsatte småkraftverk

I tillegg til de negative konsekvensene en utsettelse vil ha for forsyningssikkerheten i Midt-Norge, vil også småkraftprodusentene i Sogn og Fjordane komme dårlig ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er antakelig et tresifret antall småkraftverk som nå kan bli ytterligere forsinket, sa konserndirektør for nett i Sogn og Fjordane Energi, Asgeir Aase, til bransjemediet Montel tidligere i uken.

Bakgrunnen for saken er at tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) ikke tok hensyn til faglige råd og flyttet traseen for Ørskog-Fardal-linjen fra Førdedalen og over til Myklebustdalen, noe som innebar at linjen måtte krysse Sørdalen naturreservat.Grunneierne nektet Statnett tilgang til eiendommene, gikk til sak og vant altså fredag fram.

Borten Moe har overfor Adresseavisen avvist at han har gjort noe galt i saken, og sagt at han mener dommen er prinsipielt betenkelig fordi han mener den rettsliggjør politikken og flytter makt fra demokratiske organer og inn i domstolen.

Les også:

EU-domstolen: Elsertifikatmarkedet er ikke ulovlig likevel

NVE publiserer detaljerte vindkraftdata  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.