KRAFT

Statnett gir trønderbedrifter dyrere strøm

Bedrifter i Midt-Norge får høyere strømpris når Statnett på nytt innfører eget prisområde i fylkene.
Bedrifter i Midt-Norge får høyere strømpris når Statnett på nytt innfører eget prisområde i fylkene. Bilde: colourbox.com
Trond Gram
6. apr. 2009 - 09:39

Fra 13. april blir Midt-Norge nok en gang eget markedsområde for handel med kraft på den nordiske kraftbørsen.

Lite vann

Begrunnelsen er lite vann i magasinene og redusert nettkapasitet til området, som skyldes bygging av ny ledning mellom Nea og Järpstrømmen.

For bedriften Normilk på Levanger betyr det en kraftig økning i strømregningen.

Ifølge Adresseavisen hadde den fått krympet strømregningen med 2,3 millioner i fjor om de hadde ligget på Østlandet.

– Bør være lik pris

Bedriften bruker 22 millioner kilowattimer i året på å framstille tørrmelk.

– Vi betaler mer for en vare det bør være lik pris på. Det er konkurransevridende, og det er blodig urettferdig, sier administrerende direktør Trond Thomassen til avisen.

NHO Trøndelag reagerer kraftig på dette. På vegne av næringslivet i Midt-Norge sendte regiondirektør Merethe Storødegård før helgen en henvendelse til olje- og energiminister Terje Riis Johansen og stortingsrepresentantene fra de to trøndelagsfylkene:

«Vi krever lik strømpris i hele landet. Vi aksepterer ikke at myndighetene med jevne mellomrom innfører et eget prisområde for Midt-Norge. Det innebærer uforutsigbarhet, og i verste fall en konkurranseulempe i forhold til næringslivet sør for Dovre,» heter det i brevet.

Dekke ekstraregning

Hun mener det er rimelig at staten dekker ekstraregningen til bedriftene, fordi kraftkrisen skyldes dårlig planlegging fra myndighetene.

Utviklingen i magasinfyllingen i Midt-Norge er de siste ukene fulgt nøye av Statnett. Det er særlig i perioden fram til snøsmeltingen, som normalt starter i slutten av april at fyllingsgraden i vannmagasinene forventes å være lav.

Statnett vil da følge kraftsituasjonen i Midt-Norge ekstra tett for å vurdere om det også kan være aktuelt med ytterligere tiltak.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.