ENERGI

Statnett frigjør kraft til industrien på land. Vil gi dyrere landstrøm for Equinor og Aker BP

– Vi kommer til å ta en mer aktiv rolle framover, sier Statnett-direktør Håkon Borgen.

Mange bedrifter ønsker seg inn på industriområdet Kollsnes nordvest for Bergen. Statnett sier de kan tilby 200 MW ekstra dersom noen av Aker BP og Equinors plattformer heller kobles til kraftnettet i Samnanger.
Mange bedrifter ønsker seg inn på industriområdet Kollsnes nordvest for Bergen. Statnett sier de kan tilby 200 MW ekstra dersom noen av Aker BP og Equinors plattformer heller kobles til kraftnettet i Samnanger. Bilde: Statoil
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

TU har den siste tiden skrevet flere saker om nettmangel i bergensområdet. BKK Nett har måttet si nei til en rekke industriprosjekter som har ønsket tilkobling på Mongstad og Kollsnes.

I dag, onsdag, varslet Statnett og BKK Nett at de kan tilby 200 MW ekstra kapasitet til industrien når det eksisterende nettet i regionen er oppgradert i 2025–26.

En forutsetning er at elektrifisering av NOA/Krafla-feltet må skje med sjøkabel fra Samnanger, ikke fra Kollsnes, slik Equinor og Aker BP har søkt om. En lengre sjøkabel vil bli dyrere, og Statnett er tydelig på at oljeselskapene selv må ta den ekstra kostnaden.

Blir dyrere for oljeselskapene 

– Elektrifisering av NOA/Krafla-feltet fra Kollsnes ville spist store deler av krafta som nå kan øremerkes ny landbasert industri. Vi ønsker med dette å gi et tydelig signal om at slik tilknytning til nettet må skje nært der krafta blir produsert, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett til E24.

Aker BP og Equinor har levert en studie til NVE hvor de skisserer tre alternative løsninger for kraft fra land: Førstevalget Kollsnes, Samnanger og Gismarvik.

– Vi registrerer at Statnett og BKK anbefaler elektrifisering fra Samnanger. Det er ett av tre alternativ som vi også studerer. Vi er i løpende dialog med alle interessenter og myndigheter om løsninger, sier Sissel Rinde, kommunikasjonsdirektør i Equinor.

Rinde sier at Samnanger-alternativet vil bli dyrere for Equinor, men at det er for tidlig å si hvor mye dyrere.

Statnett vil ta en mer aktiv rolle

– Krafttilknytning fra offshoreinstallasjoner betaler selv for infrastruktur mellom plattformen og stedet hvor de kobler seg til land. Vi vil også bruke anleggsbidrag til å gi incentiv for å knytte seg til der det faktisk er plass, sier Borgen i Statnett.

Det har vært en stor vekst av kunder som vil knytte seg til nettet i bergensområdet. I 2019 hadde Statnett registrert ønsker om til sammen 600 MW. Nå teller planene til sammen 2.800 MW.

– Det betyr at vi må ta enda mer aktiv planrolle. Volumene er så store at det ikke kan overlates til aktørene alene. Det er en viktig melding som vi har eksemplifisert i Bergen i dag, sier Borgen.

Statnett jobber i tillegg med en tredje kraftlinje til Kollsnes, men denne ventes ikke ferdig før om ti år.

– Vi lykkes ikke med det grønne skiftet om vi ikke utnytter nettet bedre. De kundene som kan flyttes, må gjøre det. Dette vil vi også gjøre mer av, sier Borgen.

Les også

Forventet behov doblet i løpet av ett år 

Statnett skriver i en pressemelding at forventet strømbehov de neste ti årene har mer enn doblet seg på ett år. Over 90 prosent er planlagt ute ved kysten hvor nettet er svakest.

Fra før har Equinor fått grønt lys fra Statnett for å elektrifisere Troll B og C og Oseberg fra Kollsnes, med et samlet effektbehov på inntil 226 MW.

Vilkårene er at Equinor må betale for å utbedre omformerstasjonen på Kollsnes, og godta lavere prioritet enn andre kunder og forvente utkoblinger «momentant og uten varslingstid».

Vil ikke kreve det samme for Troll og Oseberg

– Kan det være aktuelt å i stedet koble Troll B og C og Oseberg til en felles kabel fra Samnanger?

– Det er to helt forskjellige utbygginger, så det har vi ikke vurdert. Vi har fått en foreløpig tillatelse fra Kollsnes, og det forholder vi oss til, sier Rinde i Equinor.

Heller ikke Håkon Borgen i Statnett vil kreve dette av oljeselskapene.

– Vi har gitt dem tilknytning på vilkår, så de blir koblet ut hver gang vi har vedlikehold eller det oppstår problemer. Da går de over til gassturbiner. Det har ikke Noaka.  

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.