FORUM

Statnett fortjener støtte

29. sep. 2010 - 15:02

Skrevet av: Arne Th. Rønning

Bergensområdet trenger en kraftlinje fra Sima til Samnanger snarest mulig for å kunne få en akseptabel sikker strømforsyning på kalde vinterdager. Problemet er ikke at Statnett ikke gjør en god jobb som både ivaretar leveringssikkerhet og all mulig hensyn til natur og miljø. De har laget mange virtuelle bilder av kraftlinjen og mastene som de kan bli sett på ulike steder (se www.statnett.no). Problemet er at det ikke alltid finnes gode løsninger som alle liker.

Motstanden mot kraftlinjen fra folk i Hardanger er ikke troverdig når de snakker om å bevare naturen samtidig som de har aksjonert for Hardangerbrua med 200 m høge tårn på hver side av fjorden (se www.hardangerbrua.no).

En 60 km sjøkabel fra Sima til Norheimsund som en del av linjen til Samnanger vil gi en dårligere leveringssikkerhet enn den konsesjonsgitte luftlinjen. Det er nok mange sjøkabler som har ligget lenge uten feil, men feil oppstår etter hvert, noen ganger tidlig. Ny teknologi er ingen garanti mot feil! Og oppstår en feil på en sjøkabel kan det ta flere måneder å reparere feilen. Husk fjorden er opptil 850 m dyp. En feil som oppstår på en eventuell sjøkabel i perioden august-februar ville trolig være skjebnesvanger.

Utbyggingen av kraftnettet i Norge har vært preget av nøkternhet, både sentralnettet som Statnett har ansvaret for og regionalnettet som de regionale nettselskapene (fylkesverkene) har ansvaret for. Sentralnettet har vært godt utbygd i Sør-Norge, men forbindelsene nord-sør er svakere. Et økende forbruk og liten utbygging av ny produksjon etter 1990 har økt behovet for kraftoverføring mellom landsdelene. Dette vises som flaskehalser i sentralnettet og tidvis store prisforskjeller mellom landsdeler.

Statnett står overfor en formidabel oppgave når sentralnettet skal utbygges for å fjerne flaskehalsene (og prisforskjellene). De har laget en god og oversiktlig plan for dette, men kan få store problemer med gjennomføringen dersom ulike pressgrupper, godt støttet av VG og NRK-TV, skal få bestemme.

Norge er et rikt land og har råd til dyre løsninger, sier noen. Men hva er situasjonen når eventuelle sjøkabler må skiftes ut om 30-40 år? Og er det fornuftig å bruke milliarder på sjøkabler når vi trenger å fornye veier, jernbane og sykehus?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.