KRAFT

Statnett forsvarer atomkraftimport

Øyvind LieØyvind Lie
20. jan. 2011 - 11:12

Direktør for Statnetts nordområdeprogram, Audun Hustoft, er uenig i kritikken fra Bellona mot planene om import av kraft fra sentralnettet på Kola-halvøya.

I første omgang er det snakk om å importere vannkraft fra Pasvikelva som er 100 prosent fornybar, påpeker han.

Bakgrunn:

– Stor betydning

Når back-to-back-stasjonen bygges, vil derimot deler av strømmen som importeres være atomkraft. Men det vil ifølge Audun Hustoft ikke være noe problem.

– Den planlagte kraftutvekslingen mellom Russland og Norge utgjør en veldig liten del av det russiske totalsystemet, men har veldig stor betydning for Norge, sier Hustoft.

I første omgang anslår han at kraftprisene vil være høyere i Norge enn i Russland, slik at den netto kraftflyten vil gå mot Norge. Men han viser til at på sikt vil det kunne leveres norsk fornybar kraft til Russland når det blir bygget ut mer vindkraft i Finnmark.

Bellona:

Import via Finland

Hustoft viser også til at det allerede i dag leveres russisk kjernekraft til det nordiske systemet.

– I dag leveres store mengder russisk kjernekraft til Finland og vi importerer kraft fra Finland til Finnmark. Dessuten importeres det kraft fra Finland til Sverige og videre til Norge. Russisk kraft bidrar derfor allerede til at vi får sikker kraftforsyning i Norge, sier Hustoft.

OED forsvarer Statnett

Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet påpeker også at første del av prosjektet ikke innebærer import av kjernekraft, og at vi allerede i dag importerer russisk kjernekraft via Finland og Sverige.

SIER JA: Sigrid Hjørnegård (Sp), statssekretær i Olje- og energidepartementet mener at det ikke finnes noe alternativ til et sterkt nett.
Statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) i Olje- og energidepartementet påpeker også at første del av prosjektet ikke innebærer import av kjernekraft, og at vi allerede i dag importerer russisk kjernekraft via Finland og Sverige. Statssekretær Sigrid Hjørnegård mener det er naturlig at Statnett har en dialog med russiske aktører. Kjetil Malkenes Hovland

Hun mener det er naturlig at Statnett har en dialog med russiske aktører og også identifiserer og vurderer andre muligheter for energisamarbeid fremover i tid.

– Dette handler i all hovedsak om å ikke utelukke eventuelle fremtidige muligheter i et svært langsiktig perspektiv, men er uten forpliktelser nå. Den internasjonale interessen for de nordligste regionene fortsetter å øke og behovet for å videreutvikle Nordområdene er større enn noen gang, sier Hjørnegård.

Strøm til næringslivet

Ambisjonen er ifølge statssekretæren å ligge i forkant av utviklingen.

– Det viktigste for oss er å sikre nok strøm til folk og næringsliv i området. Derfor er overføringslinjer inn til Norge viktige, men vel så viktig er Statnetts arbeid med å bygge ut kraftnettet innenlands med tanke på å bedre forsyningssikkerheten, sier Hjørnegård.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.