ENERGI

Statnett fikk avslag i Fosen-sak – må bli enige med reindriften

Statnett må i dialog med reindriften etter at NVE har avslått en søknad om å få ekspropriere grunn til en kraftlinje på Fosen.

Den samlede belastningen for reindriften og knapphet på arealer er bakgrunnen for avslaget, sier seksjonssejef Ingrid Myrtveit i NVE.
Den samlede belastningen for reindriften og knapphet på arealer er bakgrunnen for avslaget, sier seksjonssejef Ingrid Myrtveit i NVE. Foto: NVE
29. juni 2024 - 08:18

Statnett har konsesjon til å bygge kraftledningen mellom Åfjord og Snilldal i Trøndelag, men har ikke tillatelse til å ekspropriere grunnen. Nå har NVE avslått søknaden om en slik tillatelse, skriver E24.

Seksjonssjef Ingrid Myrtveit i NVE sier bakgrunnen for avslaget er den samlede belastningen for reindriften og knapphet på arealer.

– Normalt sett har ikke kraftledninger i seg selv store virkninger for reindrift. Men i dette tilfellet kan vi ikke utelukke at kraftledningen, sammen med eksisterende inngrep i området, kan få slike konsekvenser, sier Myrtveit.

Ifølge NVE betyr avslaget at Statnett bør gå i dialog med reinbeitedistriktet på Sør-Fosen for å finne løsninger som kan redusere virkningene for reindriften.

NVE opplyser at dersom Statnett inngår en avtale med reindriften, kan ledningen bygges i medhold av konsesjonen.

Statnett opplyser at de ikke har noen umiddelbar kommentar, men at de først må sette seg inn i NVEs vedtak.

Debatten om elektrifiseringen av Melkøya lever i beste velgående. Saken kan havne i retten om Sametinget velger å saksøke staten.
Les også

Sametingspresidenten: Vurderer rettssak om Melkøya

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.