KRAFT

Statnett får ros av fagforeningene

FORNØYD: Statnett har ryddet opp i Dalekovod-saken på veldig god måte, mener Arbeidsmandsforbundet og El & IT-forbundet. Bidlet viser arbeidere på Sima-Samnanger-linjen fra i sommer.
FORNØYD: Statnett har ryddet opp i Dalekovod-saken på veldig god måte, mener Arbeidsmandsforbundet og El & IT-forbundet. Bidlet viser arbeidere på Sima-Samnanger-linjen fra i sommer. Bilde: A. Viken /KULTURVERK.COM

Det var på sensommeren i fjor at Teknisk Ukeblad – Statnett bryter lønnsforskriften at de kroatiske arbeiderne i entreprenørselskapet Dalekovod ikke ga arbeiderne sine lønn ved værskoft, altså når været var for dårlig til å jobbe.

Det fikk Statnett til å Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn fra revisjonsselskapet Deloitte, som Teknisk Ukeblad omtalte fredag.

Den viser både Ulovlig overtid på Statnett-prosjekter og at arbeiderne har fått noe lavere lønn enn de hadde krav på.

– Utbredt praksis

El & IT Forbundet og Arbeidsmandsforbundet har fått Deloitte-rapporten presentert i et møte med Statnett.

– Ethvert brudd på arbeidsmiljøloven er jo alvorlig, så det er alvorlige forhold som er avdekket. Men samtidig er dette funn som jeg vil tippe at en såpass grundig revisjon ville avdekket på forholdsvis mange arbeidsplasser i Norge, sier leder i EL & IT Forbundets forhandlingsavdeling, Jan O. Andersen.

– Seriøs bransje

– Hvordan er kraftbransjen sammenlignet med andre bransjer på dette punktet?

– Jeg skal være forsiktig med å dele ut karakterer, men mitt inntrykk er at kraftbransjen i all hovedsak opptrer seriøst og er opptatt av å ha ryddige forhold i sin underleverandørkjede.

– Hva synes du om måten Statnett har taklet saken på?

– Jeg synes Statnett har håndtert dette på en bra måte. Det er bra at de har gjennomført undersøkelsen, og jeg synes at viljen de viser til å gjennomføre tiltak for å hindre at det skjer igjen, er betryggende. De tar det på alvor og rydder opp forholdene som er avdekket, sier Andersen.

Viktig kontroll

– Betyr det at man ikke behøver å frykte utenlandske selskaper som underleverandører?

– Selvfølgelig er det noen utfordringer med å ta inn utenlandske bedrifter. Det vi er opptatt av er at man har kontrolltiltak som sikrer at arbeid blir utført i henhold til norske lover og regler, og vi har tillit til at Statnett etablerer de nødvendige kontrollrutinene.

– Veldig ryddig

Distriktssekretær Jarle Dalberg i Arbeidsmandsforbundet er enig.

– Det som ble avslørt var ikke bra. Men man kan gå inn i hvilken som helst bedrift i hele Norge og finne lignende brudd på arbeidslivsbestemmelsene. Det er sånn det er blitt.

Han er fornøyd med Statnetts opptreden.

– Jeg synes Statnett har vært veldig ryddig, det har de vært hele veien, siden de ble klar over forholdene, sier Dalberg.

Les også:

Entreprenører advarer Statnett

– Norske entreprenører skal få oppdrag

– Statnett har ikke hovedansvaret i Hardanger

Dalekovod vil følge norsk lov

Frp: – Utenlandske entreprenører gir lavere nettleie

Får betalt for reisetid på Ørskog-Fardal

Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.