KRAFT

– Statnett bryter lønnsforskriften

FRYKTER OPPSIGELSE: De kroatiske arbeiderne som bygger Hardangerlinjen for Statnett, ønsker ikke å snakke av frykt for å miste jobben, sier distriktssekretær Jarle Dalberg i Arbeidsmandsforbundet.
FRYKTER OPPSIGELSE: De kroatiske arbeiderne som bygger Hardangerlinjen for Statnett, ønsker ikke å snakke av frykt for å miste jobben, sier distriktssekretær Jarle Dalberg i Arbeidsmandsforbundet. Bilde: A. Viken /KULTURVERK.COM
Øyvind LieØyvind Lie
16. aug. 2011 - 15:49

Som Teknisk Ukeblad har avslørt, får ikke arbeiderne som bygger Sima-Samnanger-linjen for Statnett, lønn når arbeid innstilles på grunn av dårlig vær. Arbeidet utføres av det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod.

Bakgrunn:

Forskriftsbrudd

Dette er forskriftsbrudd, mener Dalberg. I forskriften slås det nemlig fast at lønns- og arbeidsvilkårene i kontrakter i det offentlige ikke skal være dårligere enn det som følger av den gjeldende landsomfattende tariffavtalen, eller det som er normalt for yrket og stedet arbeidet utføres.

For arbeidere som bygger kraftlinjer i Norge, er det tariffavtalen til Norsk Arbeidsmandsforbund, et LO-forbund, som gjelder.

Avtalen slår fast at det skal betales lønn for timer hvor arbeid ikke kan utføres på grunn av dårlig vær.

– Men det er vel sånn systemet er blitt, at laveste bud godtas uansett, samme hvor galt det er, sier Dalberg om Statnetts avtale med Dalekovod.

Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

Frykter oppsigelser

I forrige uke var Arbeidsmandsforbundet var på fjellstuen Rongastovo der arbeiderne er innlosjert, 15 kilometer fra Voss, for å undersøke saken. Der var det vanskelig å få arbeiderne til å fortelle om lønnsbetingelsene de har ved innstilt arbeid.

– Nei, de er veldig redde for jobbene sine. Det forstår jeg jo, det er veldig stor arbeidsløshet i Kroatia, sier Dalberg.

Derfor har Arbeidsmandsforbundet nå bedt Statnett om svar.

Les også: Aksjonistene nekter å gi seg i Hardanger

Avviser lovbrudd

Prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett sier til Teknisk Ukeblad at Statnett vil innhente mer informasjon om hvordan de kroatiske arbeiderne berøres.

På bakgrunn av det vil Statnett vurdere hvilke muligheter de har til å påvirke Dalekovods praksis i lys av den kontrakten de har med selskapet.

– Så langt Statnett kjenner det, er praksisen til Dalekovod innenfor norsk lov og Statnett er ikke part i den avtalen som regulerer dette. Det gjør at en eventuell endring må avtales mellom Dalekovod og arbeiderne.

Les også: – Uheldig samrøre i kraftbransjen

Revisjon

Statnett er i gang med en planlagt revisjon av Dalekovod der arbeidstidsbestemmelser er hovedtema.

– Det er naturlig at spørsmålet om værskoft vektlegges i denne revisjonen. Resultatet fra revisjonen vil, sammen med det vi nå er gjort kjent med, gjøre at Statnett vil vurdere behovet for å ta inn bestemmelser som regulerer dette i framtidige ledningsprosjekter, sier Bygdås.

Arbeiderne får for øvrig tarifflønn, som er 159 kroner timen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.