KRAFT

Statnett blir edderkoppen i havnettet

Leif Hamnes
4. mars 2009 - 07:02

OED foreslår å gi én aktør rollen som systemoperatør for strømlinjenettet for offshore vindkraft i sitt ferske høringsutkast til lov om fornybar energiproduksjon til havs.

Det samme foreslår bransjen selv når det gjelder elektrifisering av nye olje- og gassutbygginger på sokkelen.

– Det føles veldig naturlig at Statnett tar dette ansvaret, siden de har samme rolle på land. Samordning med hensyn til kraftsituasjonen i Midt-Norge vil jo dessuten veie tungt, sier fagansvarlig for fornybar energi i Bellona, Ane Brunvoll.Ane Brunvoll, Bellona
Ane Brunvoll, Bellona

Hastverk

Tankesmia Grønn Boks Energy Camp i januar (se fakta) resulterte blant annet i en henstilling til OED om å oppnevne en såkalt task force for å få fortgang i elektrifiseringsarbeidet.

Denne arbeidsgruppa burde bestå av bransjeaktører og én systemoperatør – Statnett.

Alt dette ifølge forslaget fra tankesmia, som i stor grad også besto av bransjens egne toppteknologer.

– Bransjen selv ønsker elektrifisering. Ballen ligger hos OED, men det begynner å haste. Resultatet av task forcens arbeid bør stå klart innen året, om operatørene av de første feltene skal kunne holde sine framdriftsplaner, sier Brunvoll, som har fulgt opp Olje/Gass-gruppas arbeid i etterkant.Lover ingenting

Så langt er det imidlertid ikke satt sammen noen slik «task force», opplyser statssekretær Robin Kåss i OED til Teknisk Ukeblad.

– Vi har tatt imot og takker for de gode innspillene vi fikk fra Grønn Boks Energy Camp. Men akkurat hvordan dette arbeidet drives videre, er ikke klart ennå, sier Kåss.

Det som derimot er klart, er at Statnett allerede er koblet inn.Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet (OED).
Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet (OED).

Snakker sammen

Informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at Statnett har vært i kontakt med OED angående rollen som systemoperatør for så vel elektrifisering av sokkelen som for framtidig satsing på offshorevind, men vil ikke gå nærmere inn på hva samtalene har gått ut på.

Robin Kåss i OED bekrefter kontakten.

– Jeg kan bekrefte at vi har drøftet dette, og at Statnett så langt er veldig positive til å ta ansvar for strømnettet. Uansett hvilken modell man velger, vil Statnett være en nøkkelaktør. Samtidig er ingenting avgjort, understreker Kåss.Nøkkelaktør uansett

Offshore vindkraft, elektrifisering av sokkelen og utvikling av strømnettet på land bør ses i sammenheng, mener han.

På ministermøtet for Østersjølandene tok dessuten Norge opp viktigheten av å utnytte potensialet for offshorevind, forteller Kåss.

– Også i slike internasjonale sammenhenger har Statnett stor erfaring, sier statssekretæren.

På agendaen

Selv om mange av Energy Camp-forslagene innen både vindkraft, strømnettutvikling og elektrifisering avhenger av Statnett som et «nav i hjulet», takket Statnett nei til invitasjonen om å delta i tankesmia i januar.

Ideene som ble lansert, er likevel ikke ukjente for Statnett, ifølge Tor Inge Akselsen.

– At det er naturlig å se mot Statnett i disse sammenhengene, er et synspunkt vi er helt enig i. Dette er imidlertid forhold vi har jobbet med lenge, og som kommer til være sentrale kriterier for den videre planleggingen. Det er ikke mulig å si hvor langt vi har kommet, men dette står veldig høyt oppe på vår agenda, sier Akselsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.