KRAFT

Statnett ber om raskt svar

BER OM FORTGANG: Statnett ber NVE om fortgang i behandlingen av kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal så den kan stå ferdig i 2015.
BER OM FORTGANG: Statnett ber NVE om fortgang i behandlingen av kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal så den kan stå ferdig i 2015. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
23. des. 2010 - 14:00

420 kV-linjen mellom Ørskog og Fardal kan bli ytterligere forsinket hvis ikke NVE raskt setter i gang behandling av søknaden om å bygge Sykkylven transformatorstasjon og ny linjetrasé mellom Ørsta og Ørskog på Sunnmøre, advarer Statnett i et brev til NVE.

Konsesjon

“Hvis kraftledningen mellom Ørskog og Sogndal skal kunne ferdigstilles til idriftsettelse i 2015, er det en forutsetning at konsesjon for en luftledning på hele strekningen foreligger i løpet av 2011. For å legge til rette for et slikt vedtak og for å sikre en rask gjennomføring, ber vi om at NVE så snart som mulig starter opp arbeidet med å behandle vår tilleggssøknad på ny transformatorstasjon i Sykkylven og ny trase mellom Ørsta- Ørskog”, skriver Statnett i brevet som Teknisk Ukeblad har sett.

Ifølge Statnett er linjen mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn og Fjordane det viktigste enkelttiltaket for å bedre den anstrengte forsyningssituasjonen i Midt-Norge.

Les også: Sverige redder Midt-Norge

NVE vil avvente

I slutten av oktober sendte Statnett konsesjonssøknad for den nye traséen. NVE ga noen uker senere tilbakemelding om at de vil avvente konsesjonsbehandlingen i påvente av søknad om en ny sjøkabel mellom Store Standal og Ørskog.

Det er Olje- og energidepartementet (OED) som har pålagt Statnett å utrede sjøkabelalternativet. Departementet har dessuten bedt Statnett søke om konsesjon på alternative luftledningstraséer i Bremanger og Naustdal.

Statnett tar sikte på å fullføre dette arbeidet i løpet av første kvartal neste år, sier informasjonsansvarlig Martha Hagerup Nilson til Montel.

Les også: – Ørskog-Fardal første skritt

Ønsker fortgang

Men i stedet for å vente på disse utredningene, ønsker Statnett at NVE allerede nå setter i gang konsesjonsbehandling av den foretrukne linjetraséen mellom Ørsta og Ørskog.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Allerede i juni 2009 fikk Statnett konsesjon til å bygge en 420 kV kraftledning mellom Ørskog og Sogndal. Statnett fikk konsesjon til å bygge luftledning på hele strekningen, men dette førte til mange klager fra folk som ønsket kabling. I oktober i fjor mottok OED klagesaken fra NVE.

Les også: Nett stopper småkraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.