KRAFT

Statnett åpner for kabelsamarbeid

INVITERER: - Vi bør samarbeide i stedet for å fremme hvert vårt prosjekt, sier informasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.
INVITERER: - Vi bør samarbeide i stedet for å fremme hvert vårt prosjekt, sier informasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Mona Sprenger
30. mars 2009 - 08:54

Statnett har intensjonsavtale med tyske E. ON Netz om en framtidig kabelforbindelse kalt Nordlink.

Lyse og Agder Energi er likevel et solid forsprang med nesten gryteferdig anleggssøknad for sitt alternative kabelprosjekt Nor-Ger, skriver Stavanger Aftenblad .

Nordlink og Nor-Ger har flere fellestrekk: De skal utnytte pris- og kapasitetsforskjeller døgnet rundt og ha norsk endepunkt på Tonstad eller Øksendal i Sirdal.

Åpen dør

– Vi bør samarbeide framfor å fremme hvert vårt prosjekt. Statnett har systemansvaret på norsk side; E. ON Netz har tilsvarende i Tyskland der kabelen skal føres i land, argumenter informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.

– Døren står åpen. Allerede for fire år siden inviterte vi Statnett til samarbeid, kvitterer styreleder Edvard Lauen i Nor-Ger AS.

Uavhengig av nye samtaler er Nor-Ger allerede inne i en prosess med EU og norske myndigheter om tillatelse til å drifte kabelen.

– Tar vi risikoen med investeringen, må vi også få del i inntektene, filosoferer Lauen.Inntekter

– Vil Lyse og Agder Energi i så fall få enerett på eksport og import av strøm via kabelen?

– Nei, der er vi helt åpne bare vi får beholde inntektene fra strømtransporten, sier Lauen.

NVE har ikke funnet noen i verken stortingsmeldinger eller proposisjoner som tilsier at utenlandskabler absolutt skal være eid og drevet av Statnett.

Likevel understreket olje- og energiminister Terje Riis-Johansen skillet mellom nett og produksjon i Stortinget onsdag. Bakgrunnen var et spørsmål fra Ketil Solvik-Olsen (Frp) om nettopp NorGer-planene.

Pumpekraft

Lyse og Agder Energi er medeiere i Sira-Kvina kraftselskap.

– Er utbygging av pumpekraftverk på Tonstad en forutsetning for tysklandskabelen?

– Jeg vil heller si at en investeringsbeslutning i Sira-Kvina er lettere å ta hvis vi samtidig er medeiere i kabelen, svarer Lauen i Nor-Ger.

Tor Inge Akselsen ser helst at Statnett får hovedansvaret for en felles strømkabel til Tyskland.

– Vi vil følge myndighetenes modell, som gjør at inntektene fra kabelen bidrar til reduser går andre nødvendige nettprosjekter, eller bidrar til å redusere nettleien. Det er slik Nor-Ned-kabelen fra Feda fungerer, framholder han.