KRAFT

Statkraft vil bli størst i Europa

Ole K. Helgesen
10. mai 2007 - 08:01

Statkraft satser betydelig i utlandet. Målet er å være ledende på miljøvennlig energi.

Konsernet har allerede en rekke ansatte ved ulike kontor blant annet i Sverige, Finland, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Bulgaria og Serbia.

–Vi vil satse mer i utlandet framover fordi det er vanskelig å finne lønnsomme prosjekter i Norge. Rammevilkårene er rett og slett bedre i Europa, sier Fjerdingstad. Statkraft er kritisk til de norske støtteordningene for fornybar energi. - I Norge får vi åtte øre per kilowattime i støtte for vindkraft. I Storbritannia får vi rundt 50 øre per kilowattime i støtteordning.

Vindkraft i Storbritannia

Statkraft har nylig fått konsesjon for å bygge Blaengwen Wind Farm i Wales i Storbritannia. Det er Statkrafts første vindkraftkonsesjonen utenfor Norge. Vindparken vil bestå av 10 vindturbiner, og det er gitt konsesjon på inntil 30 MW samlet installasjon. Vindparken kan stå ferdig innen to år. Sammen med Catamount Energy Corporation har Statkraft søkt konsesjon for ytterligere tre vindparker i Storbritannia.

I Tyskland satses det knallhardt på gasskraft, og energikonsernet bygger nå to gasskraftverk i Tyskland. Begge skal stå ferdige i høst. – Gass har en bedre standing i Europa enn her hjemme, sier Fjerdingstad.

Til Øst-Europa

Statkraft kartlegger også ulike forretningsmuligheter i Sørøst-Europa, og i fjor ble det etablert et samarbeid med de statlige kraftselskapene i Montenegro og Serbia.

– Serbia og Montenegro har mye vannkraft, men de har store behov for opprustning og fornyelse. Og de er veldig interessert i vår miljøkompetanse. Vi har et fortrinn med de erfaringene vi har opparbeidet oss i Norge på at det går an å kombinere vannkraft og fiske på en god måte, ifølge informasjonssjefen.

Ny profil

Som et ledd i nysatsingen har Statkraft lansert en ny, felles visuell profil som skal markere et tettere samarbeid mellom Statkraft og konsernselskapene Trondheim Energi og Skagerak Energi. – Denne skal vise at vi er et moderne konsern som er klart for også å levere morgendagens energiløsninger, sier Fjerdingstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.