KRAFT

Statkraft refser Statnett

EKSPLOSJON: En av kablene over Oslofjordene eksploderte tidligere i år. Her gjør mannskap seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter eksplosjonen. Konserndirektør Jørgen Kildahl mener Statnett bør prioritere tilgjengelighet på utenlandskablene høyere.
EKSPLOSJON: En av kablene over Oslofjordene eksploderte tidligere i år. Her gjør mannskap seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter eksplosjonen. Konserndirektør Jørgen Kildahl mener Statnett bør prioritere tilgjengelighet på utenlandskablene høyere. Bilde: Statnett
Camilla Aadland
21. des. 2009 - 07:20

Oslofjordforbindelsene

Det var våren 2008 at et anker skadet to av de tre forbindelsene over Oslofjorden. Kablene sørger for strømutvekslingen mellom Norge og Sverige. Den første kabelen ble reparert og kom i drift igjen høsten 2008. Den siste kabelen i forbindelsen skulle etter planen være i drift igjen 1. juni, men var først tilbake i ordinær drift i oktober.

Statnett søker konsesjon om ny sjøkabelforbindelse over Oslofjorden, som skal erstatte de tre eksisterende kablene.

Det nye prisområdet trer i kraft 11. januar. Grunnen er flaskehalser i strømnettet mellom Sørvest-Norge og Østlandet.

Over nyttår vil Norge dermed være delt inn i fire forskjellige prisområder på strøm, noe som kan gi svært ulik strømpris i forskjellige deler av landet.

– Vi snakker om store tall. Dette kan få store økonomiske konsekvenser for aktørene og frata nasjonen muligheten til å tjene på import og eksport av kraft, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Alternative løsninger REAGERER: Konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft tror det kan få store økonomiske konsekvenser når Norge nå får enda et prisområde for strøm.
Alternative løsninger REAGERER: Konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft tror det kan få store økonomiske konsekvenser når Norge nå får enda et prisområde for strøm.

Alternative løsninger

Han mener Statnett heller burde gjort noe med utenlandskablene sine.

– Vi har forståelse for at Statnett løser denne type innskrenkninger med prisområder, når situasjonen er som den er. Men Statnett burde ha sett om det er alternative løsninger som ikke rammer så hardt både samfunnsøkonomisk og oss aktører, sier Kildahl.80 prosent

Beregninger Statkraft har gjort viser at utenlandsforbindelsene har hatt en tilgjengelighet på 80 prosent siden 2002. Kildahl mener dette ikke er bra nok.

– Jeg mener vi må se grundig på incentivene Statnett har for å opprettholde tilstrekkelig tilgjengelighet på utenlandsforbindelsene. Det bør være mulig å få tilgjengeligheten høyere, sier konserndirektøren.

De siste årene har det vært store problemer med strømkablene til utlandet, noe som i fjor førte til svært lav strømpris i Sør-Norge og tap for kraftprodusentene.

– De ulike kabelbruddene de seneste årene har vært ekstremt kostbare for markedsaktørene og nasjonen som helhet, sier Kildahl til Montel Powernews.

I dag er eksportkapasiteten til Sverige redusert fram til en ny Oslofjordforbindelse kan komme på plass. Kildahl understreker at den billigste måten å øke utenlandskapasiteten fra Norge på, er å få de kablene som finnes til å virke.Avfeier kritikken VIL INFORMERE: Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen har planer om å gå ut med grundigere informasjon til aktørene.
Avfeier kritikken VIL INFORMERE: Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen har planer om å gå ut med grundigere informasjon til aktørene.

Avfeier kritikken

Kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen skjønner ikke Statkrafts kritikk.

– Hos oss er vi forundret over at Statkraft uttrykker seg som de gjør. Vi har forsøkt å få avtalt et møte der vi kunne forklart disse tingene nærmere, men det virker ikke som om Statkraft er interessert i det. Det kan naturligvis være spennende å uttale seg til mediene som de gjør, men det bringer vel ikke mye konstruktivt inn i denne debatten, skriver han i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Han trekker frem at Statnett er i ferd med å søke konsesjon for ny kabelforbindelse over Oslofjorden.

– Når en slik ny forbindelse er på plass, vil problemet være løst. Men det sier seg selv at dette vil ta et par–tre år, skriver Akselsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.