KRAFT

Statkraft holder igjen

HOLDT IGJEN: Alta-kraftverket er eid av Statkraft. Konsernet har holdt igjen på vannet i andre kvartal, og resultatet er derfor lavere enn i første kvartal. Nå holder de også igjen på investeringene.
HOLDT IGJEN: Alta-kraftverket er eid av Statkraft. Konsernet har holdt igjen på vannet i andre kvartal, og resultatet er derfor lavere enn i første kvartal. Nå holder de også igjen på investeringene. Bilde: Statkraft
Kjetil Malkenes Hovland
19. aug. 2010 - 09:07

Statkrafts resultat falt fra første til andre kvartal i 2010.

Bakgrunnen er at vannkraftverkene gikk for fullt i første kvartal. I andre kvartal har man i stedet spart på vannet.

SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft.
SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft. Scanpix

– Statkraft produserte langt over normalt da kraftbehovet var som høyest i januar og februar, mens vi i andre kvartal valgte å spare på vannet på grunn av lavere priser og relativt lave vannmagasiner. På årsbasis tilsier dagens magasinsituasjon en lavere produksjon enn i fjor, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Reduserer investeringer

Statkraft har også bestemt seg for å spare penger, og dropper derfor en rekke planlagte investeringer framover. De vil nå konsentrere seg om fem hovedområder:

  • fleksibel kraftproduksjon og energihandel i Norge og resten av Vest-Europa
  • internasjonal vannkraft
  • vindkraft i Norge, Sverige og Storbritannia
  • fjernvarme
  • eierskap i regionale selskaper

Selskapet har tidligere annonsert at de vil selge seg ut av solenergiprosjektene sine, og at de vil investere mindre i vindkraft og fjernvarme enn de hadde planlagt.

VIL UT: Statkraft vil selge seg ut av solsatsingen i Italia
VIL UT: Statkraft vil selge seg ut av solsatsingen i Italia Colourbox

Uenighet med staten

Statkraft har bedt staten om å få styrket sin egenkapital med åtte milliarder kroner. De har også bedt staten redusere sitt utbytte.

Det har næringsministeren så langt ikke ønsket å gå med på: Les saken her

Statkraft skal investere for til sammen 12 milliarder kroner i perioden 2010-2012. De ønsker å investere mer, men det kommer an på hvor mye staten tar ut i utbytte, om de får tilført mer egenkapital slik de ønsker, og om de bestemmer seg for å selge deler av konsernet.

I kvartalsrapporten for andre kvartal skriver selskapet: «Statkraft vil søke å få en positiv avklaring med eier rundt kapital- og utbyttepolitikk fremover.»

Høye priser

Konsernsjefen i Statkraft er fornøyd med resultatet i andre kvartal: Les alle tallene her

– For første halvår er resultatene gode og viser en vellykket energidisponering og høye priser gjennom halvåret. Vi har også hatt en god og stabil drift og høy tilgjengelighet ved kraftverkene, sier Rynning-Tønnesen.

Statkraft produserte 29 terawattimer (TWh) i første halvår. Underliggende resultat før skatt var på 2311 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.