ENERGI

Statkraft har åpnet sin største vindpark utenfor Europa

Tirsdag 6. februar åpnet Statkraft den 519 megawatt store vindparken Ventos de Santa Eugênia i Bahia i Brasil.

Tirsdag 6. februar åpnet Statkraft sin største vindpark utenfor Europa, den 519 megawatt store vindparken, Ventos de Santa Eugênia. Parken legger beslag på 500 hektar og består av 14 vindparkområder med totalt 91 turbiner. Hver turbin har en installert effekt på 5,7 megawatt.
Tirsdag 6. februar åpnet Statkraft sin største vindpark utenfor Europa, den 519 megawatt store vindparken, Ventos de Santa Eugênia. Parken legger beslag på 500 hektar og består av 14 vindparkområder med totalt 91 turbiner. Hver turbin har en installert effekt på 5,7 megawatt. Foto: Statkraft
7. feb. 2024 - 08:37

Parken er selskapet største utenfor Europa, og de vil også bygge ut 160 megawatt med solkraft i samme område. Det vil gjøre prosjektet til landets største hybridprosjektet.

– Utviklingen markerer en milepæl for oss i Brasil. Parken plasserer Statkraft blant de ti største vindkraftselskapene i det viktigste energimarkedet i Latin-Amerika, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Batterilagring

Når alt er klart, vil parken kombinere vind- og solkraft med batterilagringsteknologi. 

Selskapet anser Brasil som et svært spennende marked med stort potensial. Det statlige selskapet har høye ambisjoner i Sør-Amerika.

De har over tid bygd opp en sterk organisasjon med en betydelig prosjektportefølje som gir Statkraft den nødvendige plattformen de trenger for å utvikle og drifte mer fornybar kraftproduksjon.

– Vi bygger på vannkraftkompetansen fra Norge, samtidig som vi bruker innsikt fra Brasil til andre markeder. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier konserndirektør Ingeborg Dårflot i pressemeldingen. Hun leder selskapets virksomhet utenfor Europa.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen presenterer selskapets planer for vind- og vannkraft i Norge. De skal investere mellom 44 og 67 milliarder kroner de neste årene.
Les også

Statkraft: Skal investere opptil 67 milliarder i norsk vann- og vindkraft

Femdoblet kapasiteten

Inkludert nylige oppkjøp, anlegg under bygging og planlagte prosjekter vil Statkraft i løpet av 2024 nær femdoble sin samlede produksjonskapasitet i Brasil.

I løpet av året skal Statkraft ha en samlet kraftproduksjon på 2200 megawatt.

Den nye vindmølleparken ligger i Uibaí og Ibipeba i Bahia-regionen.

Parken legger beslag på et område på 500 hektar, og består av totalt 14 vindparkområder med 91 turbiner. Hver turbin har en installert effekt på 5,7 megawatt.

Ved full produksjon vil parken forsyne 1,2 millioner brasilianske husholdninger årlig.

Konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen. <span>Foto: Ulisses Dumas Argo</span> <i>Foto: Ulisses Dumas  Argo</i>
Konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen. Foto: Ulisses Dumas Argo Foto: Ulisses Dumas Argo

2200 årsverk

Byggingen har sysselsatt rundt 2220 årsverk. Byggingen av Ventos de Santa Eugênia hybrid solcellepark vil starte senere i år.

Ved hjelp av batterilagring vil anlegget ha en samlet kapasitet på 700 megawatt når det er i full drift i 2025.

Selskapet mener de har hatt god dialog med lokalsamfunnet under utbyggingen.

En klar målsetning har vært å minimere miljøpåvirkningen, og de har igangsatt en rekke sosiale programmer i området. Det mener de har gjort at prosjektet har hatt positive ringvirkninger lokalt.

– Konseptet sikrer bedre utnyttelse av felles infrastruktur og bidrar til økt energisikkerhet gjennom en mer stabil og balansert energiproduksjon, sier landssjef Fernando de Lapuerta i Statkraft Brasil i en pressemelding.

8. februar klokken 16.00: TU skrev først at hver park hadde en samlet effekt på seks megawatt. Det er feil. Det riktige er at hver vindturbin produserer rundt seks megawatt.

Ifølge Hydro Rein besto arealene for det meste av dyrket mark og forlatte jordbruksområder før solcelleparken kom. Scatec skriver at de fjernet 70 bikuber og sendte frø fra 74 planter til en frøbank, før byggingen startet.
Les også

Norske industrikjemper bygger gigantisk solprosjekt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.