ENERGI

Statkraft frister private

Midtun tror at det vil være en stor fordel for Statkraft å bli privatisert for å nøytralisere Stortingets utbyttepolitikk.

- Men jeg ville bekymre meg for en fullstendig privatisering av Statkraft. Politikerne bør heller tenke på en Norsk Hydro-modell, sa BI-professor Atle Midttun på Energikongressen i Bergen i går.

Det norske kraftselskapet Statkraft står mellom barken og veden. Norske politikere og Konkurransetilsynet mener Statkraft er for dominerende i det norske markedet. Samtidig er Statkraft liten i kampen om markedsposisjoner som nå pågår i Europa.

- Statkraft er veldig sårbart. I et fritt kapitalmarked ville selskapet blitt tysk, sa Midttun og viste til svenske Sydkraft som ble kjøpt av tyske E.on.

Midttun som er ekspert på markedsutviklingen i kraftbransjen, sier norske myndighetene taler med to tunger: På den ene siden krever Konkurransetilsynet mer konkurranse og et ikke-dominerende Statkraft. På den annen side bevilger Stortinget kapital for nye oppkjøp utenlands. Men Stortinget er også uforutsigbart ved at det tar ut store utbytter fra Statkraft.

- Svenske Vattenfall følger en riktig strategi. De har etablert seg i et nordisk marked og kjøpt seg inn i tyske kraftselskap. Jeg tviler på at Statkraft vil greie det samme, sier Midttun. Hans råd er at Statkraft gjør som finske Fortum og spesialiserer seg på enkelte områder.

Europeisk dragkamp

Midttun har stått i spissen for en undersøkelse om forretningsutviklingen i energibransjen i Europa. Forskerne har sett på de 50 største europeiske energiforetakene.

Alle forbereder seg på større konkurranse på tvers av landegrensene, men strategien for å styrke seg er ulik. I Sør-Europa konsoliderer de nasjonale monopolbedriftene seg og ekspanderer i utlandet. I Storbritannia og Norden er markedet liberalisert og åpnet for mange aktører. At hele Europa skal få et felles, fritt kraftmarked tviler Midttun på.

- Mye tyder på at det europeiske eksperimentet (mot fritt marked) stopper ved et internasjonal oligopol, sier Midttun. Det betyr at noen få, store energiselskaper vil dominere hele markedet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.