KRAFT

Statkraft forbereder salg av BKK

Illustrasjon.
Illustrasjon. Bilde: Scanpix
7. apr. 2010 - 06:19

Kraftkonsernet med hovedkontor på Kokstad i Bergen er det desidert mest verdifulle selskapet i Hordaland. Statkrafts aksjepost på 49,9 prosent er for stor til at noe annet norsk kraftselskap kan kjøpe den alene. Det åpner både for private og utenlandske eiere i BKK, skriver Bergens Tidende.

Bergen kommune eier 37,75 prosent av BKK, og resten eies av 16 kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Uenige om initiativ

Konserndirektør Stein Dale i det helstatlige Statkraft er nestleder i BKKs styre. Han bekrefter at de vurderer salg av den store aksjeposten og sier til BT at initiativet kom fra BKK. Det avvises av konsernsjef Atle Netland, som sier at «eierspørsmål overlater vi til eierne».

Dale sier videre at Bergen kommune har «bedt om en tilbakemelding på om Statkraft kan være villig til å vurdere eventuelle mulige industrielle løsninger, som kan innebære at Statkraft trer ut av eierkretsen».

En avklaring om prosessen fremover kan komme torsdag, da de 17 kommunene som eier til sammen 50,1 prosent av aksjen skal ha eiermøte.

Trenger penger

Ifølge BT har Statkraft i mange år ønsket å overta hele BKK. Når de nå gir opp, skal det være fordi selskapet trenger rundt 90 milliarder kroner til sine samlede investeringer i utlandet. Dette er kraftprosjekt som fordeler seg på vann, gass, vind, sol og bioenergi i Sverige, Finland, Storbritannia, Tyskland, Italia, Tyrkia, Chile og Peru.

Politikerne vil ikke tilføre Statkraft mer egenkapital for å satse på disse prosjektene, mens Statkraft selv vurderer dem som så lønnsomme at selskapet dermed vurderer å selge aksjer i store regionale kraftselskaper her hjemme. Og den største posten blant disse er BKK. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.