KRAFT

Statkraft dropper vindkraftprosjekt

Camilla Aadland
9. nov. 2006 - 10:10

- Motstanden mot prosjektet lokalt er såpass sterk at vi ikke finner det hensiktsmessig å gå videre med prosjektet, sier informasjonssjef Knut Fjerdingstad til Montel Powernews.

Stor motstand

Langevåg vindpark var planlagt med en kapasitet på 65 MW, som ville gitt en årlig produksjon på 200 GWh.

Men både Bømlo kommunestyre, riksantikvaren, fylkesmannen i Hordaland og fylkeskommunen med flere har gått mot planene, og nå har Statkraft altså vedtatt å skrinlegge prosjektet.

For dårlig støtteordning

Flere vindkraftprosjekter langs kysten kan bli stoppet av politisk motstand. Innbyggerne i Fræna sa tydelig nei til Fræna vindpark i en folkeavstemning i vår, men her vil det trolig bli omkamp om en mindre vindpark enn den som først ble omsøkt.

Men det er ikke bare politisk motstand som skaper problemer for Statkraft. En dårligere støtteording enn forventet gjør det også vanskelig å nå målsetningen om 2 TWh vindkraft i Norge innen 2010.

Kraftig prisøkning

- Støtteordningen på 8 øre/kWh er ikke så bra som vi ønsket og gjør det vanskelig å få lønnsomhet i vindkraftprosjektene. Men det er også andre faktorer som spiller inn, som utviklingen i strømprisen og prisen for vindturbiner, sier Fjerdingstad.

Stor global etterspørsel har ført til en kraftig prisøkning på vindturbiner de siste par årene.

Regner på parkene

Statkraft vurderer nå lønnsomheten i sine fremtidige vindkraftprosjekter, som inkluderer gigantiske Nordkyn vindpark i Lebesby og Gamvik kommuner.

- Parken er planlagt med en kapasitet på 750 MW og en årlig produksjon på 2,6 TWh, men usikkerheten rundt lønnsomhet gjør at det er for tidlig å konkludere om prosjektet blir noe av, sier Fjerdingstad.

Trenger styrket forbindelse

Prosjektet er også avhengig av forsterket sentralnettforbindelse mellom Sør- og Nord-Norge og lokal støtte.

Statkraft har i dag tre vindkraftparker i Norge med en estimert samlet produksjon på cirka 750 GWh. Disse er Smøla (150 MW), Hitra (55 MW) og Kjøllefjord vindpark (39 MW).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.