ENERGI

Statkraft dobler gasskraft

Camilla Aadland
28. juni 2005 - 10:09

Tidligere denne uken annonserte Statkraft bygging av gasskraftverk på Kårstø i Rogaland, ved selskapet Naturkraft. Men Statkraft satser ikke bare i Norge.

– Gasskraftverket i Knapsack er et strategisk sjumilssteg i Europa, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.

Han mener at kontroll over produksjonskapasitet på kontinentet vil styrke Statkrafts krafthandelsvirksomhet og samtidig gi et solid fotfeste i et marked som er i ferd med å bli liberalisert.

Gasskraftverket (CCGT) vil bli bygget med beste tilgjengelige teknologi, heter det i en pressemelding.

Gasskraftverket Knapsack, nær Köln i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, etableres som et eget selskap med Statkraft som eier. Kraftverket skal bygges i industriparken Knapsack Chemiepark der mange større industriselskaper er lokalisert.

Ferdig i 2007

Forberedende grunnarbeider er allerede gjennomført, og planlagt ferdigstillelse av kraftverket er høsten 2007. Prosjektet er innvilget en overordnet miljøtillatelse fra tyske føderale myndigheter.

Gasskraftverket vil få en kapasitet på 800 MW og en årlig produksjon på mellom 4 og 5 TWh. Kraftverket skal bygges med beste tilgjengelige teknologi innen områdene miljø, sikkerhet og energieffektivitet.

400 millioner Euro

Investert beløp er anslått til cirka 400 millioner Euro. Statkraft har inngått en kraftkjøpsavtale med det nederlandske energiselskapet Essent for 33 prosent av kraftverkets kapasitet.

Det sikrer risikoavlastning gjennom langsiktige leveranser av kraft til gitte betingelser.

Kraftverket i Knapsack er det andre gasskraftverket i Tyskland som Statkraft beslutter å investere i.

I slutten av mai fattet Statkraft investeringsbeslutning for gasskraftverket Herdecke nær Dortmund. Statkraft eier 50 prosent av kraftverket som har en kapasitet på 400 MW.

Statkraft har en samlet kraftproduksjon på 41 TWh og er med det Nordens tredje største kraftprodusent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.