BYGG

Statistisk sett: Dette er huset flest vil bo i

Fire rom, grå sofa og en halv peis.

21. mai 2015 - 20:29

Mens arkitekter, byggingeniører og kunder krangler om hvilken utforming som egner seg best i boliger, har svenskene tatt en noe uvanlig metode i bruk: Statistikk.

Gjennom å analysere 200 millioner klikk på 86.000 boliger har de kommet frem til egenskapene flest trakter etter når de skal kjøpe seg tak over hodet.

Datagrunnlaget er samlet fra hemnet.se, svenskenes versjon av finn.no for boligkjøpere. Dette har gitt selskapet tall på blant annet hvor mange rom brukerne ønsker og hvor stort areal disse skal ha.

Les også: Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Brukerne «valgte» farge og interiør

Hver uke har de sett på sine mest besøkte objekter for å finne ut hvilket interør og hvilke farger brukerne foretrekker. Slik kom de blant annet frem til at veggene skal være hvite, gulvet av tre og at kjøkkenbenk av stein er det som gjelder for svenske boligkjøpere.

I tillegg skal sofaen være grå og kjøkkenet skal ha en åpen planløsning. Under er et utvalg av tallene de samlet, som sier at huset skal ha:

  • 3,8 rom
  • 1,6 bad
  • 1,06 dusjer
  • 0,7 badekar
  • 0,9 balkonger
  • En halv peis

Arkitekten var lei alle energikravene: Arkitekten var lei av alle energikravene. Her er resultatet

Tradisjonspreget funkishus

Etter at tallmaterialet var i boks tegnet arkitektfirmaet Tham & Videgård opp det ferdige huset basert på spesifikasjonene. De fikk i oppdrag å kombinere byggestilen til et tradisjonelt «falunhus» i tre med et moderne funkishjem. Resultatet kan du se i bildegalleriet øverst, eller på husets egne hjemmesider.

Huset skal kunne bestilles av boligkjøpere som allerede har en tomt rundt 2016. Prisen på det hele er også bestemt av populariteten på nettisdene, og blir drøyt 2,5 millioner norske kroner.

Hemnet

Se timelapse: Her bygger kinesere 57 etasjer på 19 dager

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.