OLJE OG GASS

Statfjord-lekkasje stanset

Tore Stensvold
24. mai 2008 - 14:52

Nå varsler Natur og Ungdom og Bellona hardere kamp mot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Miljøbevegelsen minner om oljelekkasjen ved bøyelasting på Statfjord-feltet i desember og dagens gasslekkasje.

I begge tilfeller er det StatoilHydro som har ansvaret. Miljøbevegelsen vil straffe StatoilHydro.

Les også:

Natur og Ungdom viser til at det ble påpekt omfattende svikt i rutinene og lovbrudd fra StatoilHydros side under norgeshistoriens nest største oljeutslipp på Statfjord A.

Alltid risiko

– Dette viser med all tydelighet at oljevirksomhet alltid er forbundet med risiko. Oljeindustriens lovnader om sikker drift er null verdt, når ulykker som dette skjer igjen og igjen, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom til NTB.

Miljøorganisasjoner mener at lekkasjen på Statfjord A må føre til at StatoilHydro ikke får slippe til med oljeleting og – utvinning i flere norske havområder.

Les også: - Lofoten og Vesterålen må åpnes for oljeaktivitet

Bellona trto det må brukes hardere virkemidler enn bøter.

– Det er bare noen måneder siden forrige ulykke på Statfjord A. Da ble StatoilHydro sterkt kritisert, men det spørs om selskapet virkelig tar kritikken på alvor. Det som skjer nå er i alle fall nok et argument for at en del områder bør få varig vern mot oljeindustrien, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Stanset

StatoilHydro meldte i 13.30-tida at det ikke lenger lekker fra tanken på Statfjord A og at pumpingen av oljeholdig vann til sjøen er stanset.

Selskapet opplyser at det av sikkerhetsmessige årsaker ble pumpet rundt 1.200 kubikkmeter med oljeholdig vann i sjøen.

Lekk rør

Pumpingen skjedde for å komme til lekkasjestedet, som var i et rør inne i det ene skaftet på installasjonen. Ifølge StatoilHydro er oljekonsentrasjonen i vannet begrenset.

Oljesøl

Som følge av utpumpingen ligger det en tynn oljefilm rundt Statfjord A-plattformen, og det er igangsatt tiltak for å samle opp denne. Oljevernutstyr og lenser er tatt i bruk på stedet. Værforholdene i området er bra.

De fleste evakuert

Det var 217 personer om bord da lekkasjen skjedde.

156 personer ble evakuert til naboplattformene Statfjord B og C.

Skader

To personer har blitt lettere eksponert for gass, men begge er i god form og har fått tilsyn av sykepleier. Disse er evakuert til Statfjord B-plattformen.

Ptil har etablert beredskapssentralen

Tilsyn på pletten

Petroleumstilsynet etablerte beredskapssentralen sin 7.30 etter å ha bitt varslet om oljelekkasje fra ett av skaftene til Statfjord A.

Ptil fører tilsyn med at operatøren forholder seg til kravene i regelverket og vurderte forløpende de tiltak StatoilHydro ville iverksette for å få kontroll over lekkasjen.

Nå vil Ptil granske hendelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.